Zmizol bývalý hlavný lekár sibírskej nemocnice, v ktorej bol liečený Alexej Navaľný

NETKY.SK • 10 Máj 2021, 09:36 • 2 min
Zmizol bývalý hlavný lekár sibírskej nemocnice, v ktorej bol liečený Alexej Navaľný

Ruské štátne médiá v nedeľu informovali, že bývalý hlavný lekár sibírskej nemocnice, v ktorej bol liečený Alexej Navaľný po otrave, zmizol. Alexander Murakhovský je súčasným regionálnym ministrom zdravotníctva v Omskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Murakhovský bol vyhlásený za nezvestného po tom, čo sa nevrátil z piatkovej poľovačky. V piatok opustil terénnu poľovnícku základňu v lese, a odvtedy sa neukázal. Vo vyhlásení zverejnenom regionálnym ministerstvom vnútra v Omsku, ktoré nemenovalo Murakhovského, sa uvádza, že policajti hľadali muža, ktorý sa stratil v Bolševikovskom okrese v Omskej oblasti. „8. mája 2021 dostalo ruské ministerstvo vnútra pre oblasť Omsk správu, že v dedine Pospelovo v okrese Bolsheukovsky, obyvateľ mesta Omsk, narodený v roku 1971, opustil poľovnícku základňu na štvorkolke idúcej do les. Znalci zmiznutých sa približne deň nezávisle pokúšali muža vypátrať, po čom incident nahlásili polícii,“ uviedlo vyhlásenie.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Alexej Navaľný ukončí svoju protestnú hladovku. Necíti si ruku ani nohu

 

Momentálne prebiehajú pátracie a záchranné akcie, do ktorých sú zapojené pohotovostné služby, polícia, národná garda, poľovnícki inšpektori a dobrovoľníci. „Hľadanie je výrazne komplikované náročným terénom a prítomnosťou močiarov“ opisuje vyhlásenie. Polícia uviedla, že do pátrania sú zapojené vrtuľník aj dron. "Pre štúdium neprejazdných močaristých oblastí terénu bola použitá terénna technika. Jedná sa o vrtuľník a bezpilotné prostriedky. V dôsledku pátracej činnosti bola nájdená nezvestná štvorkolka 6,5 ​​km od poľovníckej základne. Pátracia činnosť pokračujte,“ uviedol pre agentúru TASS zdroj z tlačovej služby ruského ministerstva vnútra pre Omskú oblasť.

 

Alexander Murakhovský

Bol hlavným lekárom v nemocnici v Omsku. Keď bol Navaľný po otrave prijatý do nemocnice, Murakhovský v tom čase prednášal na viacerých tlačových konferenciách, a pre médiá uviedol, že „hlavnou diagnózou“ kremeľského kritika je „metabolická porucha, ktorá spôsobila prudký pokles hladiny cukru v krvi“.

 

Keď bol Murakhovský v novembri 2020 povýšený na regionálneho ministra zdravotníctva v Omsku, Navaľný sa pokúsil tento krok zosmiešniť na sociálnej sieti. „Klamete, falošné výsledky testov, ste pripravení akýmkoľvek spôsobom potešiť šéfov, dostanete cenu a ocenenie,“ napísal na sociálnej sieti.

 

img

 

Vo februári 2021 Sergey Maximishin, ktorý bol zástupcom vedúceho lekára sibírskej nemocnice, kde sa Navaľný liečil, náhle zomrel vo veku 55 rokov. Ako zástupca vedúceho lekára pre anestéziológiu a resuscitáciu v nemocnici bol jedným z najstarších lekárov v nemocnici. Leonid Volkov, šéf Navaľného štábu, vtedy potvrdil, že Maximišin mal počas návštevy nemocnice v Omsku na starosti liečenie vodcu opozície, konkrétne jeho lekársky vyvolanú kómu. Navaľný bol uvedený do lekársky vyvolanej kómy, a nakoniec evakuovaný do nemeckého hlavného mesta Berlín, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy po vystavení Novichoku.

 

Rustam Agishev, ďalší špičkový lekár, ktorý pracoval v Omskej pohotovostnej nemocnici č. 1, zomrel tiež v marci tohto roku. Podľa vyhlásenia, ktoré v tom čase zverejnila nemocnica, 63-ročný Agišev utrpel v decembri minulého roku mozgovú príhodu a nezotavil sa z nej. Nie je jasné, či mal Agishev niečo spoločné s Navaľného liečením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona