Zmiernenie tvrdého brexitu pre Britániu je nasledovné: Vzdanie sa dovozných ciel

NETKY.SK • 6 Február 2019, 10:34 • 2 min
Zmiernenie tvrdého brexitu pre Britániu je nasledovné: Vzdanie sa dovozných ciel

MNÍCHOV - Británia by mohla výrazne eliminovať negatívne ekonomické dôsledky tvrdého brexitu, ak by sa po 29. marci, keď krajina oficiálne odchádza z Európskej únie, jednostranne vzdala všetkých dovozných ciel. Uviedol to v najnovších výpočtoch nemecký ekonomický inštitút Ifo.

slovakia

left justify in out

Aj v prípade uzatvorenia komplexných obchodných dohôd s viacerými krajinami by bol pokles spotreby v krajine stále výraznejší než v prípade jednostranného ústupu od dovozných ciel. Dosiahol by hodnotu okolo 1,4 %.

 

"Zo strany britskej vlády by to znamenalo veľmi šikovný trik.  Bez dovozných ciel by sa spotreba v Británii znížila len o 0,5 %, čo je podstatne menšia miera než v prípade tvrdého brexitu s dovoznými clami ako Svetová obchodná organizácia (WTO). To by spotrebu zredukovalo o 2,8 %,"  povedal Gabriel Felbermayr, šéf Inštitútu ekonomických štúdií Ifo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#GabrielFelbermayr für die Zeit, Dank @LisaMorgenstern

Príspevok, ktorý zdieľa Benne Ochs (@benneochs),

 

Najmä v prípade potravín by clá vychádzajúce zo systému WTO mali výrazný vplyv na ceny, podľa všetkého na úrovni 12 % až 15 %, podobne ako v prípade áut, odevov a obuvi. Prto je otázne, či takýto vývoj britskej vláde vyhovuje. Otázkou však zostáva, či je Británia vôbec technicky schopná zabezpečovať dôsledné colné kontroly pri najdovážanejších tovaroch.

 

img

 

Takouto stratégiou by sa ostrovná krajina vyhla záťaži spôsobenej (v niektorých prípadoch vysokými) novými dovoznými clami uvalenými na zhruba 68 % svojho dovozu, ktorý realizuje z EÚ alebo z krajín s uzatvorenými dohodami o voľnom obchode. Politickou cenou za to by bolo ustúpenie aj od dovozných ciel so zvyšnými štátmi, z ktorých Británia realizuje približne tretinu z celkového objemu dovozu. To sa týka najmä dovozov z krajín ako Čína a USA.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies