Zmeny vo vyplácaní príspevkov zdravotne postihnutým nadobudli účinnosť

NETKY.SK • 2 Január 2015, 09:54 • 2 min
Zmeny vo vyplácaní príspevkov zdravotne postihnutým nadobudli účinnosť

BRATISLAVA - Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov dostávajú aj tí ľudia, ktorí využívajú služby zariadení krízovej intervencie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára 2015. Novela precizuje poskytovanie peňažného príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov do zariadení krízovej intervencie. Tieto zariadenia sociálnych služieb totiž neposkytujú služby za účelom kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, ale ich služby využívajú osoby, ktoré nemôžu zotrvať vo svojom prirodzenom domácom prostredí a nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb.
      

"Osobám, ktoré sú ubytované na určitý čas v zariadeniach krízovej intervencie, by teda mal byť poskytovaný peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov rovnako, ako je to u osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sa zdržiavajú vo svojom prirodzenom domácom prostredí," zdôvodnili zákon poslankyne Smeru-SD, ktoré ho predložili.
      

V záujme predísť duplicite bola zákonom vylúčená možnosť poskytovať peňažný príspevok na opatrovanie v prípade, ak sú fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytované sociálne služby v zariadení sociálnych služieb pobytovou formou.
      

Predkladateľky však uviedli, že v zariadeniach krízovej intervencie sa poskytujú sociálne služby aj fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, nie však za účelom kompenzácie sociálnych dôsledkov, ktoré im vznikajú následkom ich ťažkého zdravotného postihnutia. Ak je teda osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na opatrovanie, v rámci poskytovaných služieb v zariadení krízovej intervencie jej nie je zabezpečená potrebná pomoc inej fyzickej osoby. Navrhli preto spresniť a jednoznačne ustanoviť, že peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytovať aj poberateľom do zariadení sociálnych služieb krízovej intervencie, v ktorých je osobám poskytovaná pobytová sociálna služba.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies