Zmeny v zákone o politických stranách sa netýkajú príspevkov za mandát

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 10:03 • 2 min
Zmeny v zákone o politických stranách sa netýkajú príspevkov za mandát

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR pripravilo novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, ale pripravené zmeny sa netýkajú príspevku na mandát v Národnej rade (NR) SR, ktorý dostávajú politické strany každoročne od štátu. Pre TASR to uviedla Dana Pohlodová z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra SR.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti politická strana dostáva od štátu príspevok aj za mandáty poslancov, ktorí z nej medzitým vystúpili, čo však nevyhovuje nezávislým poslancom. "Keď si strana nevie udržať poslancov, nemala by za nich dostávať príspevok," povedal pre TASR nezávislý poslanec Alojz Hlina, ktorý do parlamentu postúpil na kandidačnej listine OĽaNO. Dodal, že o tejto otázke by mala ešte byť diskusia, keďže ide do parlamentu novela zákona, je možné ju rozšíriť aj o zmenu v tejto oblasti.

"Alfa už minulý rok navrhla radikálne zjednodušenie a sprehľadnenie financovania politických strán, a to redukciou troch druhov príjmov zo štátneho rozpočtu na jeden jediný. Ten systém potrebuje prekopať od základov a to smerom k väčšej jednoduchosti a tým aj lepšej možnosti kontroly," uviedol pre TASR nezávislý poslanec Radoslav Procházka, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidačnej listine KDH.

Hnutie NOVA poslanca Daniela Lipšica, ktorý do parlamentu postúpil na kandidátke KDH, navrhlo ešte v novembri minulého roka znížiť štátne príspevky na strany a mandáty o polovicu. "Tieto prostriedky by nemali byť hlavným príjmom strán, ale iba doplnkom k darom, ktoré dokážu legálne získať," konštatuje tlačové oddelenie NOVA.

Dnes politické strany dostávajú podľa zákona jednorazovo vyplatenú sumu za hlasy získané vo voľbách, príspevok na činnosť a každoročne aj príspevok za mandáty v parlamente. Poskytovanie príspevku za mandát upravuje paragraf 28 zákona o politických stranách a politických hnutiach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona