Zmeny v podkroví len so súhlasom všetkých na najvyššom poschodí

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 17:26 • 2 min
Zmeny v podkroví len so súhlasom všetkých na najvyššom poschodí

BRATISLAVA - Pri hlasovaní o nadstavbe alebo o výstavbe v podkroví či povale bude na prijatie rozhodnutia v rámci dvojtretinovej väčšiny vlastníkov bytov potrebný vždy aj súhlas všetkých vlastníkov na najvyššom poschodí, ktorých sa bude stavba bezprostredne týkať.

slovakia

left justify in out

Bez súhlasu všetkých vlastníkov na najvyššom poschodí nebude možné prijať platné rozhodnutie, aj keď s nadstavbou alebo výstavbou budú súhlasiť viac ako dve tretiny ostatných vlastníkov bytov. Vyplýva to z novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov poslancov za Smer-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho, ktorú dnes schválil parlament.

 

Vládni zákonodarcovia prostredníctvom novely dávajú vlastníkom bytov možnosť obrátiť sa na súd, ak sú nespokojní so zvýšením platieb do fondu opráv. Chcú takto chrániť menej bonitných vlastníkov pred neodôvodneným a neúmerným zvyšovaním platieb, ktorými sa ich bohatší vlastníci niekedy snažia vytlačiť z nehnuteľností. "Na obnovu bytového domu pôjdu tieto peniaze až vtedy, keď súd rozhodne, že výška preddavku je kvalifikovaná a bude smerovať výlučne k tomu, aby sa opravila, rekonštruovala či spravovala tá časť bytového domu, ktorá je potrebná a nebudú sa peniaze nadbytočne kumulovať a možno často aj zneužívať na iný účel, ako je to v zákone uvedené," vysvetlil Brixi. O výške preddavkov do fondu opráv má rozhodovať nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov. 

 

Po novom tiež bude potrebný súhlas dvojtretinovej väčšiny všetkých vlastníkov pri hlasovaniach o zmluve o úvere a nájme a o každom dodatku k nim, o zmluve o výstavbe v podkroví či povale, alebo nadstavbe a o každom dodatku k nim, o zmene účelu užívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu alebo o prevode spoločných častí domu, a o zmene formy výkonu správy na schôdzi vlastníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies