Zmeny v oblasti úverov a hypoték - ako vyriešiť zvyšných 20% hodnoty nehnuteľnosti?

NETKY.SK • 28 November 2019, 14:00 • 2 min
Zmeny v oblasti úverov a hypoték - ako vyriešiť zvyšných 20% hodnoty nehnuteľnosti?

Pojem “novinka” v človeku zväčša vyvoláva pozitívne pocity plné očakávania. Za každým si predstavujeme niečo lepšie, výhodnejšie, jednoducho nové. V oblasti úverov a hypoték to zrejme neplatí a niekedy by sme boli radi, keby sme sa tejto novinky v roku 2019 ani nikdy nedočkali.

slovakia

left justify in out

img

 

Čo stojí za týmito zmenami?

Akcia vyvolá reakciu, takže aj týmto zmenám museli predchádzať isté udalosti. Najpodstatnejšou je zrejme stavebný boom, ktorý na Slovensku v uplynulých rokoch gradoval. Práve ten sa premietol aj do hypotekárneho boomu, a tak si vďaka priaznivému hospordárskemu rastu na nové bývanie požičiaval takmer každý. Tým sa však zrýchľoval aj rast zadlžovania sa slovenských domácností (v rámci celej Európskej únie bol dokonca najrýchlejší), a tak bolo potrebné vykonať opatrenia na spomalenie týchto negatívnych javov.

 

Kritéria na získanie hypotekárnych úverov sa sprísnili od 1. júla 2018, pričom bol zavedený strop sumy na pridelenie hypotéky, a to vo výške 8-násobku čistej ročnej mzdy žiadateľa, a tiež bol vydaný plošný zákaz poskytovania hypoték nad 90% hodnoty nehnuteľnosti. Presne 1. januára sa podmienky opäť sprísnili a od 1. júla 2019 už len 20% spomedzi všetkých žiadateľov dostáva stavebný úver, ktorého hodnota presahuje 80%, no stále nemôže prekročiť 90% hodnoty nehnuteľnosti.

 

img

 

Dôležité je poriadne sa pripraviť

Áno, aj na vybavenie úveru sa musíte predtým poriadne pripraviť. Nielen na komunikáciu s bankou a čakanie na schválenie, ale aj na to, že si vás banka určite preverí. Konkrétne sa pozrie na vaše reálne finančné možnosti, vrátane životného minima, ktoré vám zostane na účte po odpočítaní všetkých nákladov i splátky hypotéky. Vyskúša si vás však aj pri takzvanom stress teste, čím si preveruje vašu budúcu platobnú schopnosť v prípade, že by sa úrok navýšil.

 

Ako teda vyriešiť zvyšných 20%?

Pokiaľ patríte k väčšine, ktorá sa bude musieť zmestiť do 80% poskytnutej hodnoty, máte niekoľko možností. V prípade, ak nemáte našetrený dostatok finančných prostriedkov ostáva vám stále niekoľko možností. Medzi ne patrí napríklad požiadať o stavebné sporenie, vziať si úver na čokoľvek, prípadne medziúver, založiť inú nehnuteľnosť alebo si požičať od vlastnej rodiny.

 

img

 

Stavebné sporiteľne veľmi rýchlo využili situáciu a zareagovali na prísnejšie podmienky, pričom predstavili nové produkty na dofinancovanie zvyšnej časti hypotekárneho úveru. Jednou z možností je teda požiadať o spotrebný úver, no tento krok by ste si mali poriadne premyslieť, lebo jeho úročenie môže ľahko prekročiť prekročiť hranicu 10%. Preto by ste si mali skôr vybrať z vyššie spomínaných možností a poriadne zvážiť pre a proti každej z nich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies