Zmeny v 2. pilieri môžu podľa Mosta-Híd zvýšiť dôchodky

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 16:41 • 2 min
Zmeny v 2. pilieri môžu podľa Mosta-Híd zvýšiť dôchodky

BRATISLAVA - Tvrdenia Slovenskej asociácie poisťovní o tom, že rozšírenie možnosti výberu úspor z druhého piliera pri odchode na penziu povedie k zníženiu dôchodkov, považuje poslankyňa Národnej rady SR za stranu Most-Híd Irén Sárközy za neodborné a zavádzajúce strašenie.

slovakia

left justify in out

"Pravdou je, že predložená zmena môže dokonca druhopilierové dôchodky zvýšiť,“ uviedla v parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Podľa nej sa totiž zmierni riziko dlhovekosti anuitného kmeňa. "Ľudia s vyššími príjmami, ktorí sa v priemere dožívajú vyššieho veku, sa budú vo väčšej miere rozhodovať pre programový výber a menej pre poistný produkt,“ povedala koaličná poslankyňa.

Ako zdôraznila Sárközy, už pri vzniku druhého piliera vtedajšia vláda ľuďom sľúbila, že úspory v druhom pilieri budú ich súkromným majetkom. "Ľudia vtedy dostali prísľub, že ak budú mať zabezpečený doživotný dôchodok v určitej výške, získajú nárok na programový výber, teda že získajú možnosť naložiť s našetrenými peniazmi v druhom pilieri aj podľa vlastného uváženia,“ upozornila. V súčasnosti však ľuďom túto slobodu nakladania s vlastnými peniazmi dáva zákon iba v minimálnej miere. "O to viac nás teší, že sme našli podporu u svojich koaličných partnerov v tom, že zákon je potrebné novelizovať,“ uviedla poslankyňa za Most-Híd.

Podľa Sárközy existujú životné situácie, keď je nutné riešiť neočakávané výdavky, ktoré si po novelizácii zákona dokáže dôchodca vykryť práve zo svojich úspor z druhého piliera. "Ten, kto si azda myslí, že je veľké riziko, že dôchodca po vybratí svojich úspor z druhého piliera tieto peniaze ľudovo povedané preje, sa podľa mňa mýli,“ povedala. Podľa nej netreba zo seniorov robiť nezodpovedných a finančne úplne negramotných ľudí.

Od začiatku februára budúceho roka má dostať približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri. Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov, vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera, bude vyšší ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona