Zmenu volebného systému urobíme len v prípade dohody s opozíciou

NETKY.SK • 27 Marec 2012, 07:14 • 2 min
Zmenu volebného systému urobíme len v prípade dohody s opozíciou

Zmenu volebného systému urobíme len v prípade dohody s opozíciou - Politika Smer-SD uvažuje o zmene volebného systému, k takémuto kroku však pristúpi len v prípade, že na ňom bude existovať dohoda s relevantnými opozičnými subjektmi. Na dnešnej tlačovej k

slovakia

left justify in out

img

Smer-SD uvažuje o zmene volebného systému, k takémuto kroku však pristúpi len v prípade, že na ňom bude existovať dohoda s relevantnými opozičnými subjektmi. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.
      "Chceme s ostatnými stranami hovoriť o volebnom systéme. Je možné zmeniť ho obyčajným zákonom. Dávam prísľub, že neprijmeme zmenu volebného systému bez dohody relevantných politických strán," povedal líder Smeru-SD. Cieľom takejto zmeny by malo byť vyššie reflektovanie vôle voliča, ale napríklad aj lepšie zohľadnenie regiónov v parlamente. Na otázku, aký počet strán by Smer-SD považoval za dostatočný na dohodu o zmene volebného systému, Fico reagoval, že sa asi ťažko dosiahne rovnaká vôľa všetkých 150 poslancov, mohla by sa však nájsť ústavná väčšina, ktorá by takýto krok podporila. Smer-SD sa o ňu bude snažiť, aj keď na zmenu volebného systému potrebná nie je. "Pokiaľ nebude dohoda, nemá zmysel meniť volebný systém," zdôraznil Fico s tým, že nie je jeho cieľom meniť volebný systém tak, aby vyhovoval len jeho strane. 
      "Existuje veľa možností volebného systému, ten, ktorý máme na Slovensku, je najjednoduchší," poznamenal predseda Smeru-SD. Výsledkom podľa neho ale je, že sa stráca spätosť poslancov s regiónmi, v ktorých boli zvolení. "Najväčšia šanca na dohodu je, ak urobíme aspoň niekoľko volebných krajov. Nepredpokladám, že by vznikla automaticky dohoda na radikálnej zmene volebného systému v podobe 'polovička väčšinový, polovička proporcionálny'. Skôr si myslím, že by postupnosť mohla byť v tom, že by sa ako prvý krok povedalo, že Slovensko bude mať štyri alebo osem volebných krajov," vysvetlil. "Je to významný posun, lebo vtedy politické strany musia do každého kraja postaviť volebného lídra a krajskú kandidátku," doplnil. Dnes je podľa neho aj poslanec zvolený v Snine považovaný za "celoslovenského", kandidáti vo volebných krajoch by sa však museli orientovať na región, v ktorom ich volia.
      "Smer-SD je po diskusii o volebnom systéme a fungovaní Národnej rady SR pripravený znížiť počet poslancov," potvrdil Fico. Zároveň pripomenul, že na takýto krok ústavná väčšina potrebná je, teda môže byť realizovaný až po dohode s opozíciou. Keďže Slovensko nemá počet poslancov podopretý historicky, tradíciou, mal by sa podľa lídra ľavičiarov odvíjať od diskusie o volebnom systéme.
      "V stredu sa stretne Smer-SD ako strana, ktorá bola poverená zostavovaním vlády, so sociálnymi partnermi. Cieľom je požiadať o spoluprácu pri príprave Programového vyhlásenia vlády," povedal predseda Smeru-SD. Dodal, že jeho strana sa nezbavuje zodpovednosti za prípravu tohto dokumentu, chce ho však vopred prediskutovať s odbormi, zástupcami zamestnávateľov, katolíckej a evanjelickej cirkvi, ale aj Slovenskou akadémiou vied a Združením miest a obcí Slovenska. "Jedna úloha, ktorú chceme zaradiť do programu, je úloha efektívneho štátu. Máme záujem zužovať okruh štátnej správy. Je to najmä rušenie špecializovanej štátnej správy na úrovni krajov. Sme pripravení hovoriť aj o určitej integrácii miestnej štátnej správy," povedal Fico s tým, že Smer-SD chce realizovať aj audit ústredných orgánov štátnej správy. "Do budúcnosti nevylučujeme ani zníženie počtu ministerstiev," uzavrel predseda Smeru-SD.
      Predstavitelia opozície predbežne deklarujú, že by s podporou zníženia počtu poslancov nemusel byť problém. "So znížením počtu poslancov, samozrejme, problém nemáme, len chceme vedieť, či sa zmení volebný systém a ako," povedal dnes šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Definitívne stanovisko môže podľa neho strana zaujať, až keď bude mať návrh konkrétnu podobu.
      Podobne návrh hodnotil poslanec KDH Radoslav Procházka. Podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan podľa neho už predtým uviedol, že hnutie sa k zámeru sociálnych demokratov vyjadrí, až keď uvidí konkrétny návrh. "Ja osobne znižovanie počtu poslancov podporujem s tým, že si myslím, že zmena volebných pravidiel by nemala zostať pri tom, ale mala by pokračovať aj smerom k zvýšeniu počtu volebných obvodov a k ďalším nástrojom zvyšujúcim účasť voliča na výbere konkrétneho poslanca," komentoval svoj postoj k zámeru Procházka.
      "Ja to považujem skôr len za populistické výstrelky, preto zatiaľ necítim potrebu to nejako komentovať," reagoval poslanec opozičnej SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.
      Ak by sa medializované informácie potvrdili, podporu by zámer znížiť počet poslancov zrejme dostal aj od poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti i SaS. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko poukázal, že Smer-SD týmto návrhom preberá časť agendy SaS, ktorá dostala v referende v roku 2010 širokú podporu. "My sme radi, že Smer si postupne osvojuje naše riešenia, a dúfam, že to tak bude pokračovať aj naďalej," doplnil exminister obrany.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies