Zmenu volebného systému by podporilo viac ako 50 percent Čechov

NETKY.SK • 23 Október 2013, 15:04 • 2 min
Zmenu volebného systému by podporilo viac ako 50 percent Čechov

PRAHA - Zmenu volebného systému by podporilo viac ako 50 percent Čechov. Predstavy o tom, ako konkrétne by sa mal systém meniť, však majú rôzne.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z exkluzívneho reprezentatívneho internetového prieskumu spoločnosti SANEP, ktorý realizovala 5.-12. októbra 2013 na vybranej skupine 11.629 opýtaných. Išlo o reprezentatívnu vzorku obyvateľov Českej republiky vo veku nad 18 rokov. Prieskum vydáva TASR na základe dohody so spoločnosťou SANEP.

Na otázku "Ste za zmenu volebného systému?" odpovedalo 31,4 percenta respondentov "áno". Možnosť "skôr áno" si vybralo 19,7 percenta, "skôr nie" odpovedalo 18,7 percenta a "nie" 20,4 percenta respondentov. Odpovedať nevedelo 9,8 percenta opýtaných. Na uzavretú otázku, aký typ zmeny by uprednostnili, si 38,2 percenta respondentov vybralo možnosť "posilnenie prvkov priamej demokracie - zavedenie všeľudového referenda" a 23,6 percenta "ponechanie existujúceho stavu". Možnosť "zavedenie väčšinového volebného systému, kde víťaz získava väčšinu kresiel v Poslaneckej snemovni" označilo 19,5 percenta respondentov a "zavedenie prezidentského systému" 7,3 percenta. Za "Zavedenie konštitučnej monarchie" bolo 3,2 percenta respondentov a 8,2 percenta nevedelo odpovedať.

"Viac ako polovica verejnosti v ČR preferuje zmenu volebného systému, kedy 38,2 percenta preferuje zavedenie inštitútu všeľudového referenda a 19,5 percenta verejnosti preferuje zavedenie väčšinového volebného systému," konštatuje riaditeľ SANEP-u Oldřich Zajíc. "Väčšinová požiadavka na zmenu volebného systému môže vychádzať z nespokojnosti širokej verejnosti s činnosťou volenej reprezentácie a s permanentnými problémami spojenými s vládnucimi koalíciami, ktoré sú spravidla závislé od malých koaličných strán alebo tesnej koaličnej väčšiny," dodáva.

Celkovo sa na prieskume zúčastnilo v rámci respondenčného panelu viac ako 220.000 registrovaných užívateľov, 28.174 opýtaných. Reprezentatívna vzorka bola vybraná metódou kvótneho výberu a zodpovedá sociodemografickému rozloženiu obyvateľov ČR podľa údajov Českého štatistického úradu. Štatistická odchýlka sa pohybuje v rozmedzí -2,5 až +2,5 percenta, kontrola vzorky sa realizovala triangulačnou dátovou metódou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona