Zmenu v Egypte je potrebné využiť aj na doriešenie prípadu Adama Azaba

NETKY.SK • 21 Február 2011, 08:18 • 2 min
Zmenu v Egypte je potrebné využiť aj na doriešenie prípadu Adama Azaba

Zmenu v Egypte je potrebné využiť aj na doriešenie prípadu Adama Azaba

slovakia

left justify in out

img

Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda vidí po politickom prevrate, ktorý sa uskutočnil v Egypte, šancu aj na to, aby sa urýchlilo vyriešenie prípadu Adama Azaba. Na podklade pomoci a asistencie pri prechode k demokracii zo strany Európskej únie je potrebné žiadať aj to, aby sa aj príslušné krajiny prispôsobili "novým pravidlám hry", povedal Dzurinda pred dnešnou pracovnou večerou ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Bruseli.
"Chcem poukázať na to, že samozrejme myslíme na ľudí v Egypte, Tunisku a Líbyi, že sa budeme usilovať, aby títo ľudia mali tiež šancu na budúcnosť, ale rovnako by sme mali dbať o práva občanov EÚ v týchto krajinách," povedal Dzurinda pre TASR pred večerou, ktorej bude šéfovať stála predstaviteľka EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová.
Šéfka Európskej diplomacie odchádza v pondelok večer na oficiálnu návštevu Egypta. Ministri prediskutujú dnes aj rozsah, formu a finančný rozmer pomoci pre úspešný prechod k demokracii v krajinách "južného susedstva" zo strany EÚ, ktorú vyčlení zo svojho rozpočtu. Odkaz od slovenského ministra Ashtonovej pred oficiálnou cestou do nepokojného regiónu zdôrazňuje potrebu obojstranného osohu zo zmeny a rešpektovania nových pravidiel.
"Žiaľ, v krajine je aj významná skupina detí, ktoré boli unesené. My máme tiež jeden smutný príbeh, s ktorým si nevieme dať rady roky - Adam Azab. Pozitívne zmeny, ktoré si želáme, by mali byť obojstrannou cestou. Chceme pomáhať, ale očakávame od nových vlád a administratív, že budú robiť všetko pre to, aby sa presadzovali ľudské práva, aby sa presadzovala vláda zákona a aby krajiny naozaj smerovali k demokracii," vysvetlil Dzurinda.
Podľa neho by sa Slovensko aj únia mali chopiť príležitosti a využiť zmenu pomerov na to, aby sa dlhotrvajúci problém so slovenským chlapcom, ktorého v roku 2008 uniesol protiprávne jeho egyptský otec, urýchlene vyriešil. Napriek súdnym rozsudkom o tom, že by dieťa malo zostať v opatere matky - Slovenky, ho už roky bezúspešne hľadajú.
"Z jednej strany sa iste veci môžu komplikovať - minister vnútra, štátni tajomníci a iste aj mnoho úradníkov na ministerstve bolo vymenených, vieme, že súdy boli zdemolované a štátne inštitúcie zničené. Je tu ale aj pozitívny moment, úplne nová situácia a výnimočná chvíľa, kedy je treba trošku zmeniť pravidlá hry. Aby sme neboli len donátormi a pomáhačmi, ale aby sme žiadali aj ústretový prístup od krajín a ich vlád," poukázal na potrebu obojsmernosti slovenský minister.
Podľa Dzurindu v arabskom svete, v ktorom sa rozmohli nepokoje, by ani experti ani politici nemali ešte špekulovať príliš o paušálnom nástupe extrémizmu, pretože protesty sú skôr o občanoch, ktorí sa začali hlásiť k svojim právam, a nie o náboženskom podtóne.
"Neviďme hneď nepriateľa v inom náboženstve, viďme to v občianskej rovine. Ten pohyb vyvolali ľudia a práve naša hodnotová sféra je založená na rešpekte k ľuďom. Snažím sa vnímať pohyby a nepokoje v kontexte, že sa rozhodli prehovoriť ľudia, ktorí dlho mlčali," dodal Dzurinda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona