Zmenu sumy dôchodku zo zahraničia v prípade minimálneho dôchodku treba nahlásiť

NETKY.SK • 29 Február 2016, 09:56 • 2 min
Zmenu sumy dôchodku zo zahraničia v prípade minimálneho dôchodku treba nahlásiť

BRATISLAVA - Minimálny dôchodok má garantovať, aby mal dôchodca dôchodkové príjmy nad hranicou hmotnej núdze. Sumu zvýšenia na minimálny dôchodok preto priamo ovplyvňuje aj dôchodok vyplácaný zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Preto každý poberateľ starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku vyplácaného vo výške minimálneho dôchodku je povinný oznámiť, ak sa mu zmení suma dôchodku, ktorú poberá z cudziny.

 

Sociálna poisťovňa (SP) preto upozorňuje dôchodcov, ktorí poberajú minimálny dôchodok a zároveň poberajú dôchodok z cudziny, že zmenu sumy dôchodku zo zahraničia napríklad z dôvodu pravidelnej valorizácie, sú povinní oznámiť poisťovni, a to v lehote do ôsmich dní. Ak dôchodca neoznámi novú, zmenenú sumu dôchodku z cudziny a SP mu v dôsledku toho vyplatí vyšší dôchodok, navyše vyplatené sumy bude musieť vrátiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies