Zmenou voľby šéfa GP SR by sa mohol parlament zaoberať vo februári

NETKY.SK • 20 December 2010, 08:43 • 2 min
Zmenou voľby šéfa GP SR by sa mohol parlament zaoberať vo februári

Zmenou voľby šéfa GP SR by sa mohol parlament zaoberať vo februári

slovakia

left justify in out

img

Právnymi normami, ktoré umožnia zmenu voľby generálneho prokurátora z tajnej na verejnú, by sa podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára mohol zaoberať parlament vo februári a následne v marci. Ako však poznamenal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, treba počítať aj s tým, že zákon môže vrátiť prezident.
      "Kríza nedôvery", ktorá vznikla v koalícii v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora, je odstránená, myslí si Bugár. Ozrejmil, že každá koaličná strana, ako aj predsedovia poslaneckých klubov deklarovali, že jednotlivé názory poslancov v tejto veci nereprezentujú názory strán ani klubov. "Je dôvera," zdôraznil.
      Podpredseda opozičného Smeru-SD Marek Maďarič avizoval, že strana využije kroky, aby zastavila zmenu voľby. Ako poznamenal, na Slovensku týmto spôsobom bude zvolený politický generálny prokurátor. "Obávame sa jeho zneužitia," konštatoval s tým, že došlo k maximálnej politizácii tejto významnej funkcie.
      Zdôraznil, že tak došlo k oslabeniu jedného zo základných pilierov štátu. "Nepripustím z môjho presvedčenia a aj pre nejakú právnu istotu v tomto štáte, aby funkcia generálneho prokurátora, ktorý musí byť politicky nezávislý, bola volená verejne," povedal Maďarič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies