Zmenou v 3. pilieri štát nezíska žiadne príjmy z odvodov, s ktorými počíta

NETKY.SK • 24 September 2010, 11:22 • 2 min
Zmenou v 3. pilieri štát nezíska žiadne príjmy z odvodov, s ktorými počíta

Zmenou v 3. pilieri štát nezíska žiadne príjmy z odvodov, s ktorými počíta

slovakia

left justify in out

img

Navrhovanými zmenami v 3. pilieri sa vláde SR podľa Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS) nepodarí získať plánované dodatočné finančné zdroje z dodatočných odvodov. "Spochybňujeme argument vlády, že týmto spôsobom je možné navýšiť príjmy štátneho rozpočtu. Pokiaľ vláda zahrnie príspevok zamestnávateľa pracovníkovi na doplnkové dôchodkové sporenie do vymeriavacieho základu, zamestnávatelia stratia motiváciu a prestanú príspevok platiť. Štát tak nezíska žiadne dodatočné odvody z príspevku, s ktorými počíta a nezvýši svoj príjem," upozornil na dnešnom brífingu viceprezident ADDS Viktor Kouřil.
Vládou navrhované zmeny, podľa ktorých by mali zamestnávatelia platiť odvody aj z príspevkov zamestnancom na tento typ sporenia, podľa ADDS v krátkom čase môžu 3. pilier zničiť. "Pokiaľ sa takýmto spôsobom odstránia všetky motivačné aspekty pre sporiteľov a prispievajúcich zamestnávateľov, systém stratí opodstatnenie. Viac ako 750.000 sporiteľov, ktorí sú účastníkmi dobrovoľného dôchodkového sporenia, tak príde o túto možnosť," zdôraznil Kouřil.
Podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) zrušenie doterajšej odvodovej výnimky na doplnkové dôchodkové sporenie odstráni neodôvodnené privilégium tohto sporenia pred inými a deformáciu trhu. "Samozrejme, ten výdavok zamestnávateľa zostane odpočítateľnou položkou pre základ dane. Takže nie je pravda, že to pre zamestnávateľa už nie je výhodné. Nevidíme dôvod, aby sme iné typy sporenia alebo poistenia privilegovali pred inými," uviedol k tejto problematike na štvrtkovej (23.9.) tlačovej konferencii.
"Treba si uvedomiť, že tretí pilier je na rozdiel od ostatných typov komerčného sporenia prísne regulovaný a my máme zákonom presne stanovené, čo môžme a čo nemôžme robiť. Sme pod kontrolou Národnej banky Slovenka (NBS) a iných inštitúcií. Teda pokiaľ by sme chceli mať tretí pilier ako štandardnú súčasť komerčného sporenia si na dôchodok, tak by sme museli odstrániť zo zákona všetky regulačné povinnosti, ktoré máme," argumentoval Kouřil.
Ako dodal, podstata 3. piliera spočíva práve v tom, že štát v snahe motivovať občanov šetriť si na dôchodok vytvoril túto formu sporenia, ktorú chce regulovať, pretože nechce, aby si občania investovali ľubovoľne a nevedeli, čo sa s ich peniazmi stane. "Štát sa rozhodol, že tu bude takáto inštitúcia, ktorú zreguluje, povie jej, akým spôsobom chce, aby si prostredníctvom nej klienti sporili na dôchodok, a teda vytvorí pre jej fungovanie regulačný rámec. Ale na druhej strane sporiteľom dá nejakú motiváciu a zvýhodnenie na to, aby si v ňom sporili," uzavrel Kouřil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona