Zmeniť Volgograd na Stalingrad navrhli Putinovi veteráni

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 11:28 • 2 min
Zmeniť Volgograd na Stalingrad navrhli Putinovi veteráni

LONDÝN - Ruský prezident Vladimir Putin neuvažuje o premenovaní mesta Volgograd opäť na Stalingrad.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to v pondelok médiám jeho hovorca Dmitrij Peskov. Ten povedal, že Putinovi to navrhli ruskí vojnoví veteráni prítomní na spomienkových podujatiach v Normandii. Podľa Peskova Putin pamätníkom vojny povedal, že nie je v jeho právomociach rozhodovať o zmene názvu miest. Jediným spôsobom je referendum, v ktorom by občania vyjadrili svoju vôľu, podotkol veteránom podľa Peskova prezident. Návrh na premenovanie Volgogradu má veľkú podporu najmä u ruských komunistov. Zmenu názvu v sobotu podporil aj vicepremiér Dmitrij Rogozin a na návrh pozitívne reagovala aj časť pravoslávnej cirkvi, uviedol v utorok britský denník Guardian.

 

Dnešný Volgograd sa viac ako tri storočia od svojho založenia nazýval Caricyn, čo sa zmenilo v roku 1925, keď ho premenovali po najvyššom predstaviteľovi Sovietskeho zväzu Josifovi Stalinovi. Názov dôležitému prístavu na rieke Volga vydržal do začiatku 60. rokov. Vtedy mu Stalinov nástupca Nikita Chruščov vrátil pôvodný názov. Mesto vošlo do histórie pre jednu z najtvrdších bitiek v čase druhej svetovej vojny. Skončila sa prelomovou porážkou nemeckých nacistov. Stalingrad sa preto stal symbolov odboja a veľkého víťazstva, a to aj napriek tomu, že Stalin patrí medzi najkrutejších vodcov v histórii ľudstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona