Zmeniť treba systém reedukácie, opäť navrhuje Dubovcová

NETKY.SK • 20 Február 2015, 12:23 • 2 min
Zmeniť treba systém reedukácie, opäť navrhuje Dubovcová

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa mal zmeniť systém reedukácie detí či zrušiť variant A v špeciálnych školách, do ktorého patria žiaci s ľahkým mentálnym postihnutím.

slovakia

left justify in out

Tieto dve témy boli okrem iného predmetom prieskumov, ktoré spravila v roku 2014 Kancelária verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Zmena systému reedukácie či zrušenie variantu A v špeciálnych školách patrí medzi návrhy, ktoré ombudsmanka odporúča v správe za rok 2014 a ktorú predložila do parlamentu. Ako uviedla vlani po prieskumoch, celý systém reedukácie na Slovensku treba prehodnotiť, všetky jeho zákonné rámce aj obsah. Treba sa zamyslieť aj nad tým, či je systém dobre nastavený, uviedla. Práve preto v správe pre NR SR za minulý rok navrhuje zrušiť inštitút tzv. ochranných miestností v reedukačných centrách, kam deti umiestňujú za trest či vytvoriť zákonnú možnosť alternatívnych foriem reedukácie detí. "Tiež treba upraviť systém zaraďovania dieťaťa do reedukácie tak, aby jeho zaradenie zohľadňovalo najlepší záujem," píše sa v správe.


Jedným z odporúčaní verejnej ochrankyne práv je takisto zrušenie variantu A v špeciálnych školách a následne ustanoviť alternatívne formy vzdelávania. Dubovcová sa téme diagnostiky a rediagnostiky detí z nepodnetného prostredia venovala v prieskume a na problémy upozorňovala už v mimoriadnej správe v roku 2013, ktorú však parlament doteraz neprerokoval. Zaraďovanie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia do špeciálnych škôl či tried má podľa jej slov osudový význam, pretože v takejto škole s najväčšou pravdepodobnosťou aj zostanú. Následne dieťa nemôže dosiahnuť stredoškolské vzdelanie s maturitou a nemôže ísť ani študovať na vysokú školu. Na základe prieskumu skonštatovala, že diagnostika u nás prebieha tak, že jej výsledkom je diskriminácia práv dieťaťa. Ako prieskum kancelárie ombudsmanky ukázal, päť až 11 percent detí v špeciálnych triedach tam vôbec nepatrí, pretože nemajú ľahké mentálne postihnutie, tzv. variant A.


Ombudsmanka takisto odporúča NR SR, aby uložila vláde viaceré úlohy. Ide jednak o vytvorenie štátneho programu, ktorý by bol špecificky zameraný na trávenie voľného času pre chudobné deti v školskom veku či na podporu ich rozvoja. Financovaný by mal byť zo štátnych prostriedkov. Tiež by mal byť vytvorený systém medzirezortnej spolupráce so zdravotníckymi zariadeniami a pomocou rezortu zdravotníctva, ktorý by zabezpečil primeranú starostlivosť o deti v reedukačných zariadeniach. Rovnaký systém spolupráce by mal byť vytvorený aj s úradmi práce s pomocou rezortu, ktorý by podporil deti a pomohol im po opustení reedukačného centra.


Správa za rok 2014, ktorú kancelária ombudsmanky predložila do parlamentu, však obsahuje aj iné odporúčania. Ide napríklad o zabezpečenie bezbariérového prístupu do budov orgánov verejnej správy pre osoby so zdravotným postihnutím či prijatie celoštátnych záväzných štandardov kvality sociálnych služieb. "Tiež je dôležité zabezpečiť jednoduchý a neobmedzený prístup ľudí k verejnému ochrancovi práv vo všetkých regiónoch Slovenska, a to zriadením regionálnych kancelárií, ako to vyplýva aj z rezolúcie 1959 z roku 2013 Parlamentného zhromaždenia Rady Európy," informuje správa. Ombudsmanka na tento rok žiadala v rozpočte financie na tri hlavné priority, jednou z nich bolo i posilnenie jej kancelárie v regiónoch, no ministerstvo financií jej na všetky tri priznalo nula eur. Dubovcová pritom žiadala sedem alebo osem pracovných miest mimo hlavného mesta, plus štyri miesta pre administratívne sily pre celé Slovensko.


Predloženie správy verejného ochrancu práv je štartovacím momentom pre zákonodarný a ústavodarný orgán, aby prijal opatrenia, ktorými v štáte zlepší ochranu a dodržiavanie základných práv a slobôd fyzických a právnických osôb, píše sa v správe. Národná rada môže tieto, ale aj iné opatrenia uviesť do života či už využitím zákonodarnej iniciatívy príslušných výborov národnej rady, jednotlivých poslancov ako aj uložením úloh vláde, ktorá sa jej zo svojej činnosti zodpovedá. "Pre zabezpečenie dodržiavania a ochrany základných práv a slobôd v činnosti orgánov verejnej správy plénu národnej rady odporúčam, aby realizovalo odporúčania a návrhy, ktoré som uviedla vo svojich predchádzajúcich správach o činnosti za rok 2012 a 2013, aj opatrenia uvedené v mimoriadnej správe z augusta 2013 a návrhy a odporúčania z aktuálnej správy za minulý rok," uviedla ombudsmanka Jana Dubovcová v správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies