Zmenia sa pravidlá podávania sťažností väzňami

NETKY.SK • 25 September 2015, 07:02 • 2 min
Zmenia sa pravidlá podávania sťažností väzňami

BRATISLAVA – Pravidlá podávania sťažností a petícií väzňami sa zmenia. Vyplýva to z novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže, ktorú parlament prerokoval v závere šiesteho dňa 54. schôdze.

slovakia

left justify in out

Zmeny by mali priniesť zjednodušenie podávania sťažností a flexibilnosť pri ich vybavovaní. Ročne ide o množstvo podaných sťažností. V roku 2013 bolo pri celkovom počte obvinených a odsúdených 9 854 doručených 493 sťažností, v roku 2014 pri celkovom počte obvinených a odsúdených vyše 10 000 bolo doručených 467 sťažností a do 31. mája tohto roku pri počte vyše 10 140 obvinených a odsúdených bolo doručených zatiaľ 228 sťažností. Približne 75 percent podaných sťažností vybavuje generálne riaditeľstvo.


Novela presne upravuje, čo je sťažnosť, ako aj postup ako podať sťažnosť. Musí byť podaná písomne alebo ústne do záznamu, musí byť z nej jasné, kto ju podáva a proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje, čoho sa sťažovateľ domáha. Každá sťažnosť musí byť podpísaná samotným sťažovateľom. Tak, ako je vymedzené, čo je sťažnosť, je vymenované aj to, čo sa za sťažnosť nebude považovať. Na vybavenie sťažnosti bude príslušný ten ústav, do ktorého pôsobnosti patrí činnosť, o ktorej sa obvinený alebo odsúdený domnieva, že ňou boli porušené jeho práva alebo právom chránené záujmy. Sťažnosť podaná proti činnosti generálneho riaditeľstva zboru bude vybavovať generálne riaditeľstvo. Sťažnosť podanú proti činnosti generálneho riaditeľa zboru bude vybavovať ministerstvo. Sťažnosť nemôže vybaviť alebo prešetriť osoba, proti ktorej smeruje. Sťažnosť iného obvineného alebo odsúdeného v tej istej veci, ktorú organizačná zložka zboru už vybavila, sa nebude podľa navrhovanej novely prešetrovať. V súvislosti s právom obvinených a odsúdených podávať sťažnosti sa v dôvodovej správe pripomína, že dozor nad zachovávaním zákonnosti v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže vykonáva dozorujúci prokurátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies