Zmena zákona o SAV neohrozuje transformáciu ústavov akadémie

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 08:27 • 2 min
Zmena zákona o SAV neohrozuje transformáciu ústavov akadémie

BRATISLAVA - Zmena zákona o Slovenskej akadémii vied (SAV) neohrozuje transformáciu ústavov akadémie a verejné výskumné inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Dáva iba priestor ústavom dať do poriadku niektoré záležitosti a transformovať sa. Pre TASR to uviedol predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák zo Smeru-SD, ktorý zmenu navrhol.

 

"Očakávam, že zákon, ktorý vetoval pán prezident, parlament opätovne schváli v pôvodnom znení a do konca roka sa ústavy SAV transformujú. Je tam povinnosť transformácie do konca roka," povedal Petrák. Pre zmenu sa rozhodol pre formálne nedostatky, ako napríklad nedodané niektoré dokumenty.

 

Prezident SR Andrej Kiska vrátil poslancom zákon, cez ktorý sa má zmeniť aj zákon o SAV. Namieta, že dochádza k ohrozeniu transformácie akadémie.

 

"V prípade novely týkajúcej sa Slovenskej akadémie vied a transformácie jej ústavov na verejné výskumné inštitúcie, táto bola vynútená situáciou, kedy SAV nestihla splniť podmienky pre registráciu verejných výskumných inštitúcií v zákonom stanovenom termíne do 31. mája 2018," uviedlo ministerstvo školstva.

 

Zdôrazňuje, že snahou rezortu bola "záchrana týchto organizácií, aby mali právnu istotu režimu, v akom fungujú a v budúcnosti mohli fungovať ako rozpočtové a príspevkové organizácie s tým, že sa stanú verejnými výskumnými inštitúciami a založené budú do konca roka 2018".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies