Zmena Ústavy SR musí vyjsť ešte v Zbierke zákonov

NETKY.SK • 25 Október 2011, 20:29 • 2 min
Zmena Ústavy SR musí vyjsť ešte v Zbierke zákonov

Zmena Ústavy SR musí vyjsť ešte v Zbierke zákonov

slovakia

left justify in out

img

Je na rozhodnutí prezidenta SR, kedy pristúpi k odvolaniu súčasnej vlády a k jej následnému povereniu vykonávania funkcie až do vymenovania novej. Pre TASR to uviedla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Pod novelu, ktorú v piatok (21.10.) schválil parlament, sa dnes podpísal aj najvyšší ústavný činiteľ SR Ivan Gašparovič. "Ten základ je určite v tom, aby bola zmena ústavy zverejnená v Zbierke zákonov, to je najdôležitejší krok," priblížila Radičová. Novela tým pádom vstupuje do platnosti. Od toho sa budú odvíjať ďalšie kroky hlavy štátu. Prezidentská kancelária preto zatiaľ nevedela potvrdiť, či Gašparovič stihne súčasný kabinet, ktorý nemá dôveru Národnej rady (NR) SR, odvolať a poveriť vykonávaním funkcie ešte pred stredajším (26.10.) summitom EÚ.
"Čo sa týka summitu v Bruseli, máme ústavný zákon, ktorý jasne vymedzuje vzťah medzi vládou a NR SR, takže uznesenie k rokovaniu v Bruseli prináleží výboru pre európske záležitosti," konštatovala premiérka s tým, že pred daný parlamentný výbor predstúpi buď v utorok (25.10.), alebo v stredu. "Keď budeme trošku posunutí v rozhodovaní," dodala.
Radičová už opakovane zdôraznila, že pre posun v riešení dlhovej krízy v eurozóne bude potrebné odpísať viac ako polovicu gréckeho dlhu. Takýto postup presadzuje podľa nej väčšina členských krajín vrátane SR. Pôvodná dohoda z júla tohto roka pritom hovorila len o 21-percentnom odpise, čo sa však už v súčasnosti nepovažuje za dostatočné.
Slovensko sa takisto podľa premiérky prikláňa k ďalšiemu posilňovaniu eurovalu prostredníctvom zapojenia Európskej centrálnej banky (ECB) do jeho financovania. V otázke rekapitalizácie problémových európskych bánk zase podporuje postup, pri ktorom sa tieto finančné inštitúcie musia najprv spoľahnúť na vlastné zdroje, následne na národné vlády a až v poslednom rade na peniaze z eurovalu.
O všetkých týchto témach diskutovali lídri eurozóny už v nedeľu (23.10.) a na základe toho sa v týchto dňoch na expertnej úrovni pripravuje komplexný návrh riešení na zmiernenie dlhovej krízy. O ňom by mal definitívne rozhodnúť bruselský summit v stredu. Radičová na zastupovanie Slovenska potrebuje mandát od parlamentného eurovýboru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies