Zmena plánu! V trnavskej automobilke sa budú vyrábať elektromobily

NETKY.SK • 21 November 2017, 08:02 • 2 min
Zmena plánu! V trnavskej automobilke sa budú vyrábať elektromobily

TRNAVA – Pôvodný investičný projekt, ktorý mal od jari budúceho roka zamestnať viac 500 Slovákov, sa zmenil. Namiesto motorov, sa budú v automobilke vyrábať elektromobily.

slovakia

left justify in out

Francúzska automobilka PSA pred tromi rokmi zaznamenala problémy súvisiace s nízkym dopytom, čo vedenie donútilo pozastaviť výrobu až na niekoľko týždňov. Aby sa vo fabrike vyhli hromadnému prepúšťaniu, spoločnosť po dohode s odborármi zmrazila platy svojich zamestnancov na dva roky a znížila produkciu na 85 percent svojej kapacity.


Pod vedením nového výkonného riaditeľa Carlosa Taveresa, ktorý je vo funkcii už dva roky, sa závodu začalo opäť dariť. Zamerali sa hlavne na výrobu malých mestských vozidiel B-segmentu. Za posledné mesiace sa tak francúzsky výrobca môže tešiť z prekonávania výrobných rekordov a budúceho rozširovania výrobného portfólia o novú generáciu Peugeotu 208. Okrem tejto investície v hodnote 165 miliónov eur mal výrobca v pláne vystavať aj novú motoráreň.

 

Budúcoročné plány sa však zmenili a namiesto motorov sa budú  v trnavskej automobilke vyrábať „zelené autá“. „Produkcia elektromobilov sa začne v Trnave koncom roku 2019, najneskôr v roku 2020,“ tvrdí hovorca spoločnosti PSA Slovakia Peter Švec. Jedným z dôvodov prehodnotenia plánov je aj fakt, že PSA má čínskeho akcionára a práve Čína je krajinou, ktorá sa snaží prejsť so spaľovacích motorov, na vozidlá s elektrickým pohonom. „Navyše, výroba komponentov pre elektrický pohon vyžaduje iba tretinu z celkového počtu komponentov pre spaľovací motor,“ uviedol analytik spoločnosti Wealth Effect Management Martin Vozár.


Tento trend, ktorý súvisí s nárastom výroby elektromobilov a núti automobilky k znižovaniu emisií spaľovacích motorov či obmedzenie produkcie dieslových motorov, je najmä kvôli sprísneným pravidlám z Bruselu a aj samotných krajín Únie. Cieľom je postupné vyradenie spaľovacích motorov a prejsť na hybridy a elektromobily, ktoré nám šetria životné prostredie a neznečisťujú ovzdušie. 

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Šefčovič prišiel s progresívnym návrhom ako znížiť emisie vypúšťané do ovzdušia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies