Zmena, ktorá zasiahne všetkých: Smer sa údajne chystá znížiť DPH na potraviny

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 18:00 • 2 min
Zmena, ktorá zasiahne všetkých: Smer sa údajne chystá znížiť DPH na potraviny

BRATISLAVA – Už túto sobotu by mal Smer predstaviť svoj takzvaný druhý sociálny balíček. V ňom by sa mala nachádzať aj úprava DPH na jedlo, ktorá by sa mala dotknúť všetkých občanov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Správu o možnom znížení DPH priniesol portál webnoviny.sk a zdoje blízke vláde ju potvrdili aj denníku Hospodárske noviny. „Myslím si, že dnes hovoriť o sociálnom balíčku je predčasné,“ povedal pre HN minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

 

Nikto zatiaľ nekonkretizoval o koľko by sa znížila DPH na potraviny. Jej zníženie by malo mať priamy dopad na zníženie reálnych cien. „Ak by bola nižšia o tri až štyri percentá, mohlo by to mať dosah na ceny," komentoval pre HN podpredseda Predstavenstva COOP Jednota Martin Katriak.

 

DPH na potraviny je na Slovensku najvyššia v regióne. Do roku 2004 bola 14%, avšak po zavedení rovnej dane vládou Mikuláša Dzurindu sa zvýšila na 19% a Radičovej vláda ju ešte o percento navýšila.

 

DPH na potraviny u našich susedov:
Maďarsko - 18 %
Česko - 15 %
Rakúsko - 10 %
Poľsko - 5 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies