Zmena klímy a intenzívne poľnohospodárstvo škodia aj vtákom

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:38 • 2 min
Zmena klímy a intenzívne poľnohospodárstvo škodia aj vtákom

BRATISLAVA - Zmena klímy vrátane výkyvov počasia, ale i zmeny vo využívaní krajiny negatívne vplývajú aj na vtáčie spoločenstvá.

slovakia

left justify in out

Konštatovala to nová štúdia v časopise Global Change Biology, ktorá analyzovala asi 20-ročné výsledky práce ornitológov v osemnástich krajinách Európy vrátane Slovenska, pričom sa zamerala na výskum v čase hniezdenia vtákov. Ako povedal Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), klimatické zmeny a intenzívne poľnohospodárstvo negatívne ovplyvňujú vtáctvo aj na Slovensku, pričom početnosť mnohých druhov klesá a hniezdi postupne čoraz menej vtákov.


Závažný obrat nastal u druhov žijúcich v poľnohospodárskej krajine a tiež pri takzvaných diaľkových migrantoch, ako sú napríklad bocian či lastovička. „Sú to takpovediac vtáky, ktoré prehrávajú na všetkých frontoch. Vplyvom zmeny klímy dochádza k enormným výkyvom počasia, ktoré prispievajú k veľkým stratám na populáciách týchto druhov najmä počas migrácie. Naopak, zmeny v poľnohospodárstve – intenzifikácia a chemizácia znamenajú stratu potravných zdrojov," povedal Slobodník. Rozsiahle porasty podľa neho predstavovali v minulosti pre vtákov úkryt a zdroj potravy, široké poľnohospodárske lány však neposkytujú vtáctvu takéto možnosti. Veľa druhov stráca aj hniezdne príležitosti. Sovy ako plamienka či kuvik napríklad radi hniezdili v starých poľnohospodárskych budovách, ktoré sú dnes už minulosťou. "Plamienka driemavá, ktorá bola kedysi bežnou sovou, je dnes na Slovensku už na populačnom minime a každé jedno pozorovanie je veľmi cenné,“ konštatoval Slobodník.


Ešte kritickejší stav zaznamenávajú slovenskí ornitológovia u sokola červenonohého, na ktorom sa negatívne podpisujú všetky premeny posledných desaťročí. "Zmena klímy negatívne ovplyvňuje aj jeho prírastky, kedysi teplé letá sa menia a nezriedka v júni a v júli sme svedkami studených vĺn, ktoré spôsobujú úhyn mláďat v hniezdach," upozorňuje Slobodník. Podľa neho tento rok boli veľmi negatívne aj podmienky pre jarný návrat sokola červenonohého spôsobené silným severným prúdením od Sahary následkom zmeny klímy. Z desiatich sokolov označených satelitnou vysielačkou sa návratu na hniezdiská dočkala len jedna dvojica. "Jeden samec nalietal dokonca pre nepriaznivé podmienky neuveriteľných 33 tisíc kilometrov. Ich migračná trasa na zimoviská a späť má mať za normálnych okolností necelých 20 tisíc kilometrov,“ povedal ornitológ. Na zvrátenie negatívneho stavu sokola červenonohého je určený projekt LIFE podporený Európskou komisiou, ktorého cieľom je zlepšiť podmienky pre tohto vzácneho dravca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies