Zmena colnej legislatívy EÚ si vyžaduje revíziu Colného zákona aj na Slovensku

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:19 • 2 min
Zmena colnej legislatívy EÚ si vyžaduje revíziu Colného zákona aj na Slovensku

BRATISLAVA - Zmena colnej legislatívy EÚ si nevyhnutne vyžaduje revíziu ustanovení Colného zákona v SR z hľadiska absencie príslušnej právnej úpravy, ak colné predpisy únie niektoré otázky samé neupravujú, spresnenie na národnej úrovni pripúšťajú, alebo explicitne vyžadujú.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe k novele Colného zákona, ktorú dnes parlament poslal do druhého čítania. "Zároveň je potrebné slovenský Colný zákon revidovať aj z pohľadu eliminácie tých ustanovení, ktoré sú s colnými predpismi EÚ kontradiktórne alebo duplicitné," zdôraznil rezort financií. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. marca 2016.

 

Ďalšími ťažiskovými bodmi návrhu sú najmä vyvolaná zmena koncepcie oznamovania colného dlhu či nová úprava inštitútu záruky na colný dlh s osobitným dôrazom na záruku formou ručenia. Novela rieši aj zmeny vyvolané potrebami aplikačnej praxe, napríklad legislatívne zakotvenie zníženia sadzby pokuty za colný delikt alebo colný priestupok, ak deklarant dobrovoľne oznámi uvedenie nesprávnych alebo neúplných údajov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies