Zmarený teroristický útok v Austrálii: Chlapca a 4 mužov obvinili z účasti na príprave

NETKY.SK • 10 December 2015, 06:42 • 2 min
Zmarený teroristický útok v Austrálii: Chlapca a 4 mužov obvinili z účasti na príprave

SYDNEY - Austrálska polícia dnes obvinila 15-ročného chlapca a štyroch mužov z účasti na príprave domáceho teroristického útoku na policajnú budovu v Sydney.

slovakia

left justify in out

Zástupca komisára austrálskej federálnej polície Michael Phelan povedal novinárom v Sydney, že chlapca sledovali vyše 12 mesiacov a začali s tým, keď mal ešte len 14 rokov. Jedného 20-ročného muža zatkli dnes ráno miestneho času počas razií v domoch na západe Sydney. Obvinení budú aj ďalší traja muži, ktorí sa už nachádzali vo väzbe. Polícia informovala, že muži patrili do skupiny, ktorá vlani plánovala zaútočiť na náhodného človeka a odrezať mu hlavu, ale plán im prekazili a 15 osôb zatkli. Zvyšní členovia skupiny, vrátane chlapca, pokračovali v príprave iného útoku - na sídlo federálnej polície v Sydney.


Dokumenty nájdené pri raziách, ktoré súviseli s prekazeným plánom, priviedli políciu k tomu, že začala sledovať niekoľko ľudí vrátane chlapca.


"Keď sme poskladali všetky tieto informácie, prezreli nájdené dokumenty, vykonali fyzické aj elektronické sledovanie, dostali sme výsledok," povedal Phelan, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Pätnásťročný chlapec a 20-ročný muž boli obvinení z účasti na príprave teroristického činu, za čo sa udeľuje aj maximálny trest, teda doživotné väzenie.


Zástupkyňa policajného komisára v austrálskom štáte Nový Južný Wales Catherine Burnová vyhlásila, že ju "rozrušil" fakt, že na sprisahaní sa podieľal 14-ročný chlapec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies