Zmajkovičovej zoznam neprešiel: Školské bufety sortiment neobmedzia

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:34 • 2 min
Zmajkovičovej zoznam neprešiel: Školské bufety sortiment neobmedzia

BRATISLAVA - Školské bufety budú naďalej ponúkať výrobky v rozsahu, ako doteraz. Poslanci NR SR dnes podporili pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) do parlamentu s tým, že zoznam zakázaných potravín je nejednoznačný.

slovakia

left justify in out

Zároveň však padla dohoda, že poslanci sa obrátia na vládu, aby v čo najkratšom termíne pripravila legislatívne riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch, ktoré zabezpečí v školách a školských zariadeniach ponuku zdraviu prospešných potravín.

 

Zoznam výrobkov, ktoré chcela Zmajkovičová zakázať, obsahoval: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené, vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

 

Za porušenie tohto zákazu mala prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chcela takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," vysvetľovala svoj návrh. Súčasne chcela dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a znížiť tiež rizikové faktory výživy.

 

Prezident pripustil Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane vyčítal novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies