Zmajkovičová: SaS nemá mandát navrhnúť kandidáta na šéfa NKÚ

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 09:18 • 2 min
Zmajkovičová: SaS nemá mandát navrhnúť kandidáta na šéfa NKÚ

BRATISLAVA – SaS v súčasnosti podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej zo Smeru-SD nemá mandát navrhnúť kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA, tento post podľa povolebných dohôd patrí opozícii, ale navrhnúť kandidáta by mala iná opozičná strana ako SaS, pretože tá nie je stranou s tou silou, ako vstupovala pred rokom do parlamentu. „Dnes SaS nemá ani poslanecký klub, pretože podmienka pre vznik a fungovanie klubu je mať v NR SR osem poslancov,“ povedala s tým, že politické pomery v parlamente sa rozpadom SaS výrazne zmenili a preto jej neprislúcha ani mandát nominovať predsedu NKÚ.

Dnes o nominácii na post šéfa NKÚ budú hovoriť predstavitelia Ľudovej platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Pomery v opozícii sa podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana výrazne zmenili a preto je potrebné o nominácii na post predsedu NKÚ najskôr diskutovať v Ľudovej platforme a potom aj so zástupcami, ktorí zostali s SaS. Ako povedal pre agentúru SITA, zatiaľ sú predčasné úvahy, kto by mohol kandidáta navrhnúť. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša treba diskutovať v Ľudovej platforme aj o zmenách pomerov v opozícii. „Máme záujem, aby opozícia navrhla jedného kandidáta a bol čím skôr zvolený,“ povedal. 

 Premiér Robert Fico po voľbách prisľúbil post predsedu NKÚ opozícii. Podľa dohody opozície z minulého roku právo nominovať kandidáta na šéfa NKÚ mala SaS. Republiková rada SaS v pondelok schválila ďalšieho kandidáta na tento post. Liberálom sa však 16. apríla rozpadol poslanecký klub, keď ho opustili piati členovia skupiny Jozefa Kollára. Z 11 poslancov tak v klube SaS zostali šiesti. Liberáli zatiaľ opakovane neuspeli so svojimi kandidátmi, parlament v tajných voľbách nezvolil Kamila Krnáča a neskôr ani Vladimíra Klimeša. 

Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát. Ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie. Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies