Zmajkovičová sa dohodla s pekárňami na zdravých potravinách

NETKY.SK • 5 November 2014, 08:52 • 2 min
Zmajkovičová sa dohodla s pekárňami na zdravých potravinách

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) sa dohodla s viacerými pekárňami, že školským bufetom ponúknu zdravé potraviny.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Zmajkovičová pre agentúru SITA, jej novela zákona nie je nevykonateľná. „Existuje sortiment tovaru, ktorý je voľne dostupný v predajnej sieti a vyhovuje normám v súlade s týmto zákonom,“ povedala s tým, že pekárne pripravili širokú paletu pekárenských výrobkov, ktoré nemusela žiadnym spôsobom upravovať a ktoré dodávajú do školských zariadení už teraz a spĺňajú požadovanú normu obsahu soli, ovocnej alebo mliečnej zložky. Ide o ovocné koláče, ako napríklad jablková, višňová štrúdľa, alebo višňovo-maková štrúdľa. „Sú určite vhodnejšie na konzumáciu ako rôzne cukrovinky,“ konštatovala.

 

Pekárne majú podľa Zmajkovičovej v ponuke omnoho viac ovocných koláčov, pečiva, celozrnného pečiva a iných pekárenských výrobkov, ktoré sú pripravené kedykoľvek dodávať do školských bufetov. Zároveň zdôraznila, že okrem pekárenských výrobkov existuje celá škála ďalších produktov vhodných do školských zariadení a škôl. „Jablká, hrušky, banány, pomaranče, mandarínky, hrozno. Jogurty so živými kultúrami, ochutené tvarohy, mliečne nápoje, cereálne tyčinky, detské výživy, 100-percentné ovocné šťavy, ktorých je nespočetné množstvo chutí a druhov. A samozrejme ten najzdravší a najdrahší nápoj - čistá voda,“ upozornila. Podľa nej netreba hľadať 1 000 spôsobov, ako sa to nedá, ale stačí nájsť, ako sa to dá. 

 

Nezdravé potraviny majú zmiznúť z ponuky školských bufetov po tom, čo parlament schválil novelu školského zákona. Návrh Zmajkovičovej zakazuje v školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných. Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitrov obsahu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies