Zmajkovičová nesúhlasí s prezidentom, že jej zákon je nejednoznačný

NETKY.SK • 19 November 2014, 13:18 • 2 min
Zmajkovičová nesúhlasí s prezidentom, že jej zákon je nejednoznačný

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil parlamentu novelu školského zákona na opätovné prerokovanie do parlamentu. Nesúhlasí však s tvrdením prezidenta, že je zákon nejednoznačný.

slovakia

left justify in out

„Zákon o regulácii nevhodných potravín predávaných v prostredí škôl a školských zariadení prostredníctvom automatov a bufetov presne a jasne vymedzuje obmedzenia. Každá položka zo zoznamu nevhodných potravín v zákone má svoje opodstatnenie,“ povedala Zmajkovičová dnes pre agentúru SITA.

 

Podľa Zmajkovičovej mnohé pekárenské výrobky už v dnešnej dobe spĺňajú požadovanú normu obsahu soli a ovocnej zložky. „Vhodné potraviny sú voľne dostupné v predaji. Potraviny sme dokázali vybrať sami v jednom obchodnom reťazci len na základe uvedeného obsahu na výrobkoch. To isté vedia urobiť aj majitelia automatov a bufetov,“ zdôraznila. 

 

Prezident republiky Andrej Kiska vrátil na rokovanie NR SR novelu školského zákona, podľa ktorej majú z ponuky školských bufetov zmiznúť nezdravé potraviny. Podľa prezidenta je totiž schválený zákon v niektorých článkoch neurčitý a nejednoznačný a vedie k nezrozumiteľnosti. Novelu školského zákona poslanci NR SR schváli 29. októbra 2014. Novela zakazuje v školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných. Podľa prezidenta Kisku však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. „Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie," skonštatoval Kiska. Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných ako aj ochutených nápojov nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Prezident Kiska novelu školského zákona pre nejasnosti poslancom vrátil na opätovné prerokovanie. 

 

Zmajkovičová neverí, že prezident SR Andrej Kiska, ktorý je zakladateľom Dobrého anjela, vydal takto definované prehlásenie. „Veď práve on dlhé roky pomáhal deťom chorým na rakovinu, cukrovku, a je si vedomý že základom zdravého vývoja detí je vhodná a nutrične vyvážená strava. Zoznam je len malým zrnkom opatrení, ktoré je nevyhnutné urobiť na ceste za zlepšenie alarmujúceho stavu stravovania našich detí,“ vyhlásila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies