Zmajkovičová nebude na kandidátke Smeru do parlamentných volieb

NETKY.SK • 30 November 2015, 10:36 • 2 min
Zmajkovičová nebude na kandidátke Smeru do parlamentných volieb

BRATISLAVA – Trnavská krajská predsedníčka Smeru-SD Renáta Zmajkovičová nebude na kandidátke strany do marcových parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to uviedol zdroj z prostredia vedenia Smeru-SD. Zmajkovičová bola od začiatku volebného obdobia podpredsedníčkou NR SR. Po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu sa však funkcie vzdala. V parlamente zostala pôsobiť ako poslankyňa NR SR. Agentúra SITA ako prvá ešte v októbri informovala, že na kandidátke nebude ani Pavol Paška. Ten sa vzdal funkcie predsedu parlamentu tiež minulý rok na jeseň, na rozdiel od Zmajkovičovej však odišiel zo zákonodarného zboru. Predsedníctvo Smeru-SD bude kandidátku schvaľovať v utorok.

 

Na kandidátke naopak bude šéf tlačového odboru na Úrade vlády SR a bývalý novinár Erik Tomáš. Na kandidátke bude aj Andrej Kolesík. Nepotvrdia sa tak medializované informácie, že na kandidátke nebude. Pred štyrmi rokmi kandidoval zo 48. miesta, aj na kandidátke pred marcovými voľbami by to mala byť podobná pozícia. Kandidovať opäť bude aj Anton Martvoň. Ten bol pred štyrmi rokmi sedemdesiatydruhý, teraz o niečo klesne. Miesto na kandidačnej listine budú mať aj Mladí sociálni demokrati. Ich predseda Juraj Gedra bude kandidovať z piatej desiatky. Na kandidátke bude aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Obsadiť má jedno z popredných miest. Lajčák je diplomat, doteraz nie je členom strany. Má sa stať aj jednou z tvárí predvolebnej kampane. Jeho úlohou bude osloviť najmä bratislavského a mestského voliča. Smer-SD už kariérneho diplomata do volieb nasadil.

 

V posledných eurovoľbách bol lídrom kandidátky Smeru-SD Maroš Šefčovič. Po voľbách sa však mandátu europoslanca vzdal a stal sa komisárom Európskej komisie za Slovenskú republiku. Na kandidátku sa dostane aj prešovský župan Peter Chudík. Kandidovať má aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

 

Na kandidátke by sa nemala objaviť ani Iveta Lišková. Tá by mala odísť pôsobiť do diplomacie. Kandidovať nebude ani Mojmír Mamojka, toho Smer-SD navrhuje ako kandidáta na ústavného sudcu. „Ja som o tom hovoril z mojej iniciatívy s premiérom Robertom Ficom už pred tromi mesiacmi, pretože o tom treba hovoriť zavčasu. Som vďačný, že som mohol byť v parlamente desať rokov ako predseda ústavnoprávneho výboru a výboru pre vzdelávanie,“ povedal Mamojka pred časom pre agentúru SITA s tým, že umenie odísť je veľké umenie, s ktorým však nikdy nemal problém. Na kandidátke nebude ani exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Tá však kandiduje na komisára pre deti. Rovnako sa na kandidátke neobjaví ani poslanec Ivan Varga či bývalá starostka Oravskej Lesnej Viera Mazúrová.

 

Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca 2016. Voľby do národnej rady sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidačné listiny podať do 6. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona