Zmajkovičová: Chcem chrániť zdravie detí, nie bojovať

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:10 • 2 min
Zmajkovičová: Chcem chrániť zdravie detí, nie bojovať

BRATISLAVA - Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) tvrdí, že chce chrániť zdravie detí a nie s niekým bojovať. Ako povedala dnes pre agentúru SITA, je zlyhaním riaditeľov, prevádzkovateľov automatov a bufetov a potravinárskej komory, že nevedia poskytnúť žiakom vhodnú stravu tam, kde by mala byť úplne bežnou súčasťou.

slovakia

left justify in out

Zmajkovičová sa snaží, aby v školských automatoch a bufetoch nepredávali deťom nevhodné potraviny. Deti strávia v školách a školských zariadeniach podľa nej aj osem hodín zo dňa. „Ak rodič nestihne dať dieťaťu desiatu do školy, spolieha sa na to, že v školskom automate a bufete budú potraviny, ktoré sú nutrične vhodné. Je dôležité, aby práve rodičia mali pod kontrolou čo a koľko ich dieťa počas dňa skonzumuje. Nikto nezakazuje, aby si deti do školy priniesli makovku alebo bratislavský rožok, ale môže to byť jedine rodič, ktorý o tom rozhodne,“ povedala.

 

Zmajkovičová zdôraznila, že vyvážená a normami stanovená strava v školských jedálňach však všetko nezachráni. Preto podľa nej je nevyhnutné, aby sme venovali pozornosť aj desiatej či olovrantu. A tie si deti doprajú práve v školských automatoch a bufetoch. „Preto sa pýtam, prečo nemôžeme deťom dať to, čo im patrí: nutrične vyváženú a bohatú stravu, ktorá obsahuje dôležité a zdraviu prospešné látky, živiny a bielkoviny. Svoj návrh som konzultovala s množstvom odborníkov na výživu. Žiadny z nich nebol proti, pretože si uvedomujú potrebnosť zmeny,“ povedala Renáta Zmajkovičová. 

 

Situácia v Európskej únii, ale aj u nás na Slovensku je podľa Zmajkovičovej alarmujúca. Upozornila, že počet detí a mladých ľudí trpiacich nadváhou, resp. obezitou každý rok stúpa. V európskom priestore ide o každé tretie dieťa. „Dať zelenú tomuto trendu a nabrať správny smer je v tomto prípade viac ako namieste,“ konštatovala. Cieľom novely školského zákona, ktorá už v parlamente prešla prvým čítaním a schválil ju ústavnoprávny a zdravotnícky výbor, je obmedziť nevhodné potraviny v školských automatoch a bufetoch. „S nevôľou som prijala vyjadrenia niektorých kritikov, ktorí hovoria o etatizme. Kto iný ako štát sa má postarať o zdravý vývoj budúcich generácií? Kto iný by mal robiť osvetu a vytvárať podmienky na zlepšenie zdravia? Niekedy mám pocit, že nám nezáleží na tom, v akom prostredí vyrastajú naše deti. Som poslankyňa Národnej rady SR a nemám právo nariadiť rodičom a starým rodičom, čo majú ich deti a vnúčatá jesť. Ale mám právo, a dokonca v tomto prípade povinnosť robiť osvetu a snažiť sa obmedziť zákaz predaja nevhodných potravín tam, kde má štát možnosti a kompetencie,“ vyhlásila Zmajkovičová. 

 

Podľa Zmajkovičovej nikto nezakazuje, aby rodičia zašli so svojimi deťmi na zmrzlinu, aby im občas kúpili čokoládu, aby sa občas napili sladeného nápoja. Školské jedálne musia pripravovať stravu podľa prísnych noriem so zreteľom na vyváženosť stravy pre deti. „Prečo by mali byť školské automaty a bufety výnimkou? Veď v nich alebo pomocou nich sa stravujú tie isté deti, ktoré chodia na obed do jedálne. Aj v školských automatoch a bufetoch sa môže predávať ovocie a zelenina, vhodné pečivo, mliečne výrobky, minerálna voda a ovocné šťavy,“ zdôraznila s tým, že nemá záujem nikoho zničiť. „Je na čase prestať sa zahrávať so zdravím detí. Chcem, aby školské automaty a bufety boli pre ich zdravie prospešné. Ak deti naučíme zdravým návykom, nebudú mať tendenciu odchádzať do iných obchodov mimo školy. Niekde treba začať a som hrdá, že môžem byť pri tom,“ dodala Zmajkovičová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona