Zmajkovičová chce opäť regulovať osádzanie bilbordov

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 12:52 • 2 min
Zmajkovičová chce opäť regulovať osádzanie bilbordov

BRATISLAVA - Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce opätovne regulovať osádzanie bilbordov. Po neúspechu s posledným návrhom zakázať výskyt tejto reklamy v blízkosti ciest prichádza s inou právnou úpravou, tentoraz spolu so straníckym kolegom Igorom Chomom. Návrhom ich novely stavebného zákona sa bude parlament zaoberať už na letnej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Zmajkovičová chce bilbordy prekvalifikovať z reklamného zariadenia na reklamnú stavbu spadajúcu pod stavebný zákon. Reklamy sa majú deliť na tri typy podľa veľkosti - stavby, kde je najväčšia reklamná plocha do troch metrov štvorcových, nasleduje od troch do 20 metrov štorcových a stavby s najväčšou plochou nad 20 metrov štvorcových. Od veľkosti plochy budú závisieť poplatky.

 

Doterajšie reklamné zariadenia, ktoré nespadali pod stavebný zákon, lebo neboli pevne spojené so zemou alebo toto spojenie bolo sporné, sa stanú reklamnými stavbami. "Tým sa odstráni diskriminácia podmienok pre podnikateľov aj ich nadmerný počet a tým aj neregulovaná záťaž životného prostredia," tvrdí Zmajkovičová. Svojim návrhom poslankyňa zároveň ruší možnosť konania o dodatočnom povolení reklamných stavieb.

 

Aj v tomto prípade chce Zmajkovičová reklamné stavby odsunúť ďalej od ciest. Bezpečnostné stometrové pásmo sa má vytvoriť mimo obcí a miest pri diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá a cestách I. triedy, ktoré sú medzinárodným ťahom. Súčasné reklamné stavby nachádzajúce sa v tomto pásme budú musieť zmiznúť do dvoch rokov od účinnosti zákona, ktorá je navrhovaná na november 2014. Za čierne stavby sa majú ukladať pokuty pevnými sumami, čím chce Zmajkovičová odstrániť viaceré prieťahy vo vymáhaní pokút v odvolacom konaní.

 

Nie všetky reklamy však budú potrebovať stavebné povolenie. Povinnosť sa nemá týkať reklám umiestnených na stĺpoch verejného osvetlenia a na stĺpoch trolejového vedenia, ak nezasiahnu do prejazdného profilu pozemnej komunikácie. "Vzhľadom k tomu, že umiestňovanie takýchto reklamných zariadení je operatívne, doba ich umiestnenia je krátka a ich umiestnenie je možné len na základe povolenia vlastníkov a správcov stĺpov," vysvetlila Zmajkovičová.

 

Problematike sa poslankyňa venovala aj v roku 2012. Jej vtedajší návrh novely zákona o pozemných komunikáciách sa najskôr dostal do druhého čítania, pred hlasovaním ho však pre chýbajúcu podporu stiahla. Jej stranícki kolegovia v parlamente totiž presadili viacero zmierňujúcich zmien. V pôvodnej právnej norme navrhovala, že bilbordy nebudú môcť stáť pri ceste mimo mesta bližšie ako 250 metrov a v meste bližšie ako 80 metrov. Poslankyňa aj vtedy chcela svojim návrhom riešiť bezpečnosť premávky a devastáciu okolia vonkajšou reklamou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona