Zlynčovanie ženy pred mešitou vyvolalo protesty

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 13:57 • 2 min
Zlynčovanie ženy pred mešitou vyvolalo protesty

KÁBUL - Stovky Afgancov v pondelok protestovali v hlavnom meste Kábul po udalosti z minulého týždňa, keď dav ľudí pred jednou z miestnych mešít zlynčoval ženu falošne obvinenú z pálenia Koránu.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa zhromaždili pri mieste incidentu a požadovali od vládnych orgánov, aby stíhali všetky zodpovedné osoby. Dvadsaťsedemročnú náboženskú učenkyňu používajúcu meno Farchunda minulý štvrtok pred mešitou ubili na smrť, na čo jej telo zhodili zo strechy, prešli autom, zapálili a hodili do rieky. Nedeľňajší pohreb, na ktorom niesli rakvu ženské aktivistky, mal medzi Afgancami veľkú odozvu. Predstavitelia polície medzitým vyhlásili, že tvrdenia o pálení Koránu sú nepravdivé a žena trpela nešpecifikovanou psychickou chorobou.

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní, ktorý je momentálne na prvej štátnej návšteve USA, udalosť ešte minulý týždeň odsúdil ako "odporný" čin a nariadil vyšetrovanie. Polícia už zadržala 13 osôb a 13 príslušníkov postavila mimo službu pre podozrenie, že vyčíňaniu davu sa prizerali bez toho, aby sa ho pokúsili zastaviť. Veľkú časť účastníkov pondelňajšieho protestu tvorili členovia sekulárnej Afganskej strany solidarity. Mnohé z prítomných žien sa maskovali fotografiou doráňanej tváre Farchundy, ktorá sa objavila v sociálnych médiách. Niesli tiež transparent obviňujúci vládu z porušenia sľubov o vykorenení korupcie a nastolení práva zákona.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies