Zlyhanie motora môže za zrútenie vrtuľníka na pohostinstvo v Glasgowe

NETKY.SK • 15 Február 2014, 11:14 • 2 min
Zlyhanie motora môže za zrútenie vrtuľníka na pohostinstvo v Glasgowe

LONDÝN - Policajný vrtuľník, ktorý sa vlani zrútil na pohostinstvo v škótskom meste Glasgow a zabil desať ľudí, postihla porucha dvojitého motora. Uviedli to v piatok britskí vyšetrovatelia v predbežnej správe, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Oba motory vo vrtuľníku typu Eurocopter EC135 T2, ktorý vyrába dcérska firma spoločnosti Airbus, zlyhali napriek tomu, že v hlavnej nádrži sa nachádzalo palivo. Airbus je od 1. januára nový názov európskeho leteckého a zbrojárskeho koncernu EADS.

Policajný vrtuľník sa zrútil z výšky na pohostinstvo Clutha v najväčšom škótskom meste vlani v novembri, keď bolo vo vnútri vyše 100 ľudí - zahynuli všetci traja členovia posádky a sedem ďalších osôb, pričom zranenia utrpelo 32 ľudí.

Britský úrad na vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB) vyhlásil, že vyšetrovanie ešte prebieha. "Cieľom vyšetrovania je určiť, prečo... neboli prijaté žiadne núdzové signály od pilota a prečo po zlyhaní dvojitého motora nedošlo k autorotačnému klesaniu a vyváženému pristávaniu," uvádzalo sa v predbežnej správe.

Firma Airbus oznámila, že bude trvať istý čas, kým sa zistí presná príčina nehody. Spoločnosť Bond Aviation Group, ktorá mala vrtuľník v prevádzke, už začala vyplácať odškodné obetiam a ich rodinám napriek tomu, že vyšetrovanie nie je uzavreté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona