Zlyhanie či zámer americkej zahraničnej politiky­?

NETKY.SK • 20 Máj 2017, 17:17 • 2 min
Zlyhanie či zámer americkej zahraničnej politiky­?

História sveta si pamätá viacnásobné prešľapy Ameriky a zasahovanie do suverenity štátov, ktoré zlým situáciám v krajinách viac uškodili ako pomohli. Mnohí politickí analytici sa zhodnú v tom, že na oko záchranné akcie, ktoré organizuje americká armáda hlavne v štátoch na Blízkom východe spôsobujú prevraty, z ktorých vznikajú rôzne hnutia a teroristické organizácie.

slovakia

left justify in out

Ukážkovým príkladom je vojna v Iraku, kedy americká administratíva pod zámiemkou prítomnosti zbraní hromadného ničenia podnikla v roku 2003 vojenskú intervenciu do Iraku a následne zvrhla prezidenta Saddáma Husajna. Zbrane hromadného ničenia sa v Iraku nikdy nenašli, rovnako ako sa nenašli dôkazy o ich predchádzajúcej prítomnosť. USA sa následne rozhodla v  krajine nastoliť demokratický režim. Občianske nepokoje najmä medzi intervenčnými vojskami, sunitmi a šítmi, si vyžiadali mnohé ľudské obete.

 

Rozhodnutím zaútočiť na Irak urobil vtedajší šéf Bieleho domu George Bush jednu z najväčších chýb v amerických dejinách, zhodujú sa mnohí experti na zahraničnú politiku. Invázii totiž chýbal súhlas Bezpečnostnej rady OSN. „Vojna bola nepravdivo odôvodnená a katastrofálne vedená. Poškodila dobré meno USA vo svete ako globálneho lídra a zároveň oslabila dôležitosť medzinárodného práva a OSN,“ vyjadril sa emeritný profesor Richard Falk z Princetonskej univerzity, ktorý je svetovo uznávaným odborníkom na medzinárodné právo.

 

Demokratický a bezpečný štát ako vzor pre ostatných v regióne si predstavovali Bushovi spolupracovníci novú podobu Iraku. Nádeje o pokojnej krajine sa však nesplnili. Výsledkom čoho bol absolútny rozvrat krajiny, náklady vynaložené na túto vojnu boli 3-krát vyššie ako sa vôbec predpokladalo, vznik islamského štátu na troskách Al-Káidy a absencia aj elementárnych pozitívnych výsledkov.

 

Ďalšiu spŕšku kritiky si Amerika vyslúžila podieľaním sa na rozvrátení Líbye, dovtedy prosperujúcej krajiny v roku 2011. Proti režimu vlády plukovníka Muammara al-Kaddáfího povstal líbyjský ľud, vodca potláčal povstalcov brutálnym spôsobom, kedy bombardoval vlastný ľud s cieľom potlačiť prevrat. Vojenskú intervenciu zahájili Spojené štáty v spojení s Francúzskom na ochranu civilného obyvateľstva prostredníctvom presadenia bezletovej zóny.

 

Vtedajšia americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová navrhla intervenčný postup a rozšírila ho o zvrhnutie Kaddáfiho režimu, bez mandátu OSN.  Následkom týchto krokov iniciovaných Spojenými štátmi je Líbya v súčasnosti totálne rozvráteným štátom, rozdeleným na dve časti, kde každá je pod kontrolou rôznych záujmových skupín, teroristických odnoží Islamského štátu a predpokladaný vývoj situácie v Líbyi naznačuje podobný výsledok, aký sa nám naskytá pri pohľade na Somálsko, ktoré už viac ako 20 rokov nemá fungujúcu vládu a je baštou pre terorizmus a pirátske aktivity na somálskom pobreží.

 

Líbya je momentálne liahňou prevádzačských skupín a pašerákov, ktoré sa aj s prispením mimovládnych organizácií financovaných z príspevkových zdrojov EÚ a USA  pokúšajú prepraviť do Európy stovky utečencov, z ktorých sa veľké množstvo utopí v Stredozemnom mori. Líbya je unikátnym príkladom nepremyslených, alebo možno veľmi dobre premyslených postupov zahraničnej politiky USA v arabských krajinách.

 

Dôsledky občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa začala počas povstaní Arabskej jari v roku 2011 a ktorej príčinou boli okrem iného aj uniknuté tajné depeše amerických tajných služieb prezentovaných na portáli Wikileaks sa stala najväčšou humanitárnou katastrofou pre Sýrsky ľud, okolité štáty a Európsku úniu. Opozícia, ktorá mala v úmysle zvrhnúť Asadovu vládu vo svete prezentovala, že prezident útočí na povstalcov chemickými zbraňami a postavila Asada do pozície tyrana a neváhala sa spojiť s USA.

 

Tá opätovne využila situáciu vo svoj prospech. Boje v krajine videla ako príležitosť zúročiť svoje zisky v zbrojnom priemysle čím si dokonale ospravedlnila zvýšenú výrobu zbraní a prípadné otestovanie novýchtypov. Prozápadné média prezentujú hlavu štátu ako vojnového zločinca. Od samého začiatku, kedy sa Spojené štáty rozhodli zasahovať v krajine im v skutočnosti išlo iba o jednu vec, vyvolať chaos a posilniť si svoju pozíciu vo svete.

 

Moskva a Washington sa v názoroch o zvrhnutí Bašara Asada rozchádzajú, Moskva nesúhlasí s požiadavkami Zápau o zbavení funkcie prezidenta a Washington práve naopak požaduje jeho odvolanie bez mandátu OSN, prezidenta, ktorého si občania zvolili v demokratických voľbách. Rusko bolo ako prvé, ktoré sa otvorene pustilo do boja s ISIL v regióne, ktoré chce zničiť ešte skôr ako na základe svojich útokov úplne spustošia celú oblasť a nevyvraždia tisícky ďalších nevinných civilistov.

 

Názory mnohých analytikov sa zhodujú, že amerických cieľom nie je zničiť teroristické bunky, práve naopak, chcú aby pretrvala pretože táto organizácia predstavuje zástupnú armádu v tejto oblasti. Spojené štáty si veľmi dobre uvedomujú, že ak sa im podarí odstaviť Asada, destabilizácia v regióne sa predĺži a americké spoločnosti ovládnu sýrky aj iracký ropný potenciál, ktorý im prinesie obrovské zisky. Tieto fakty si veľmi dobre uvedomuje aj sýrsky prezident, ktorý si udržuje dobré vzťahy s Ruskom na potlačenie amerického tlaku a dosiahnutie ich cieľa.

 

Po nástupe Donalda Trumpa do oválnej pracovne sa situácia do značnej miery zmenila. Ten po poslednom chemickom útoku voči obyvateľstvu, ktoré nezorganizoval sýrsky prezident ako to Západ avizoval, neváhal takmer okamžite odpáliť 59 rakiet Tomahawk na leteckú základňu v Sýrii, čím zničil približne 20% lietadiel armády sýrskeho prezidenta, čím porušil Medzinárodné právo, keďže konal bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN. 

 

Nakoľko sa nedá predpokladať, že tieto a mnohé ďalšie aktivity zahraničnej politiky Spojených štátov by boli nezvládnutím vlastných záujmov vo svete, je každému súdnemu človeku zrejmé, že súčasný stav medzinárodnej politiky je zámerným a dlhodobým výsledkom snaženia Americkej diplomacie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona