MV SR zlučovanie obcí neplánuje, posnaží sa konsolidovať samosprávu

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 11:43 • 2 min
MV SR zlučovanie obcí neplánuje, posnaží sa konsolidovať samosprávu

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra si uvedomuje potrebu reformných krokov týkajúcich sa územnej samosprávy, no zlučovanie obcí neplánuje.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedla Alena Koišová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Na možnosť zlučovania obcí totiž upozornil predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík, podľa úradu treba spraviť v územnej samospráve systémové zmeny. Rezort vnútra tak pri príprave návrhov reformných krokov vezme do úvahy všetko relevantné, a teda i závery z kontroly NKÚ, ktorá sa zamerala na výkonnosť samospráv, informovala.


Riešením problémov miest a obcí na Slovensku pri výkone ich kompetencií by mohol byť podľa Mitríka minister či dokonca podpredseda vlády. Ten by vedel preniesť informácie zo samospráv priamo ku kompetentným. "Vo všeobecnosti sa budeme i naďalej pokúšať konsolidovať fungovanie územnej samosprávy," zdôraznila Koišová..


Zlučovanie obcí, municipalizáciu ministerstvo tiež neplánuje. "Cieľ vidíme v dosiahnutí optimálneho stavu medzi dostupnosťou verejnej služby pre obyvateľa a efektívnym a kvalitným výkonom verejnej služby v limitoch disponibilných verejných zdrojov," poznamenala. Dosiahnuť to možno podľa nej napríklad stabilizáciou systému spoločných obecných úradov. "Budú však potrebné ďalšie odborné diskusie, aby sme si vyjasnili, čo pod pojmom "konsolidácia sídelnej štruktúry" rozumieť," dodala pre agentúru SITA.


Predseda NKÚ SR by riešenie videl okrem zlučovania obcí aj vo vytváraní spoločných úradov, ako sú napríklad zastupiteľstvá. "Starosta zostane, no kompetencie bude vykonávať spoločný úrad,“ vysvetlil. Veľkým problémom je podľa neho regionálny rozvoj v prípade malých obcí, pretože je ťažké, keď je v obci starosta a jedna úradníčka, aby spolu zabezpečili všetky povinnosti, ktoré im ukladá zákon. „To sa jednoducho nedá, starosta na to nestačí,“ povedal novinárom Mitrík. Ak sa zlúči viac obcí a bude na čele stáť jeden úrad, združia sa i prostriedky, pripomenul. „Šanca, že budú vedieť svoje povinnosti zabezpečiť, je väčšia a rovnako je väčšia aj nádej, že sa budú obce rozvíjať,“ priblížil s tým, že toto je podnetom na zastavenie stagnácie v obciach. Svoje kompetencie vedia podľa jeho slov celkom dobre vykonávať obce, ktoré majú nad tritisíc obyvateľov, menšie obce na to nestačia. „Nie, že by nechceli, no systém, ktorý je zastaraný, im to neumožňuje. Nemajú financie, potenciál ani podmienky,“ zdôraznil predseda úradu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies