Žltý Nibali hovorí o dopingu v minulom čase

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 11:03 • 2 min
Žltý Nibali hovorí o dopingu v minulom čase

SAINT-ETIENNE - Doping v cyklistike aj v tíme Astana je minulosťou, tvrdí líder tohtoročnej Tour de France Vincenzo Nibali pred rozhodujúcimi etapami v Alpách a Pyrenejach.

slovakia

left justify in out

Práve príklady z histórie však nabádajú pri vyhláseniach tohto typu k veľkej opatrnosti. Taliansky cyklista je súčasťou zoskupenia, ktoré v roku 2007 vylúčili z Tour pre krvné transfúzie Alexandra Vinokurova. Kazach sa po treste vrátil do sedla a na olympijských hrách v Londýne bral zlatú medailu. Teraz je generálnym manažérom Astany. Ďalší dopingový tieň jazdí priamo po Nibaliho boku. Michele Scarponi je rovnako ako on víťazom Giro d'Italia, v roku 2012 stál tri mesiace za spojenie s lekárom Michelem Ferrarim, niekdajším poradcom kráľa medzi podvodníkmi Lancea Armstronga. Okolo Nibaliho sa jednoducho pohybuje príliš veľa ľudí so špinavými rukami. Do Astany ho priviedol manažér Giuseppe Martinelli, cyklistický guru, ktorý dlho spolupracoval s Marcom Pantanim, posledným talianskym víťazom Tour de France. Celý cyklistický svet si ešte živo pamätá, ako Pantani skončil...

 

"Vďaka nemu som sa dostal do kontaktu s Astanou. Tím investoval veľa do talianskej skupiny jazdcov, pomohol im vrátiť dôveru," povedal Nibali o Martinellim a pokračoval v obhajobe svojho zamestnávateľa. "Astanu som si vybral pre potenciál vybudovať káder, ktorý by ma dokázal dostať do hry o najvyššie priečky na pretekoch, ako sú Giro, Tour a Vuelta. V minulosti sa napáchalo v cyklistike množstvo chýb, veľa jazdcov zlyhalo, ale to už je za nami. Teraz máme biologické pasy, mimosúťažné kontroly, testujú nás v našich obývačkách. Nik nemôže povedať, že cyklistika sa nezmenila. Objavujú sa iba ojedinelé prípady. Vždy je totiž možnosť, že nejaký idiot spraví niečo hlúpe," povedal Sicílčan, ktorý sa môže stať iba šiestym jazdcom histórie s prvenstvami na všetkých troch podujatiach Grand Tour. 

 

Nibaliho aj celý pelotón čaká v piatok prvá z vážnych alpských previerok - 18-kilometrové stúpanie na Chamrousse, kde je vo výške 1730 m cieľ 13. etapy. "Nepochybujem o tom, že súperi budú útočiť. Ak sa mi podarí získať ďalších pár sekúnd k dobru, budem rád. Musím odhadnúť silu protivníkov, zvážiť každú situáciu," dodal "Žralok z úžiny". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies