Žltačka v okrese Brezno sa mierne šíri ďalej, už registrujú 21 prípadov

NETKY.SK • 21 Október 2016, 14:44 • 2 min
Žltačka v okrese Brezno sa mierne šíri ďalej, už registrujú 21 prípadov

BANSKÁ BYSTRICA/BREZNO - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica v rámci monitorovania hygienicko-epidemiologickej situácie v spádových okresoch - breznianskeho a banskobystrického hlási za okres Brezno opätovne ďalšie dva nové prípady ochorenia na vírusovú žltačku typu A (VHA). Ide o jeden prípad u žiačky špeciálnej základnej školy v Brezne a jeden prípad u dospelej ženy.

slovakia

left justify in out

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, oba prípady boli sérologicky potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A. "Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali jednak zaočkovali a aj poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré bezpochyby patrí osobná hygiena, hlavne umývanie rúk," uviedla ďalej.

 

V epidemiologickom šetrení odborníci naďalej pokračujú. Spolu od začiatku protrahovaného (vleklého, trvajúceho dlhšie ako obvykle) výskytu v tomto okrese je to už 21 zaznamenaných prípadov žltačky.

 

"Tento typ sa vyskytuje nielen v rodinách s nízkym, ale aj slušným hygienickým štandardom. Epidemiológovia preto v rámci preventívnych opatrení listami upozornili aj obchodné reťazce v Brezne, aby vydezinfikovali rúčky nákupných košíkov či všetky držadlá, ktorých sa kupujúci dotýkajú a potenciálne sa ich mohli dotknúť nakazení občania," pripomenula hovorkyňa.

 

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona