Žltačka sa v Brezne šíri tretí týždeň, epidemiológovia evidujú už 16 ochorení

NETKY.SK • 7 Október 2016, 15:29 • 2 min
Žltačka sa v Brezne šíri tretí týždeň, epidemiológovia evidujú už 16 ochorení

BANSKÁ BYSTRICA – Vírusová hepatitída (žltačka) typu A (VHA) sa v okrese Brezno šíri aj naďalej. Epidemiológovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenali tento týždeň ďalších šesť prípadov.

slovakia

left justify in out

Uplynulý týždeň evidovali dva nové a predtým osem. Spolu je tak za tri týždne hlásených už 16 ochorení. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

 

Podľa nej dva nové prípady sa objavili v obci Šumiac v rómskej rodine s nízkym hygienickým štandardom. Spolu v tejto rodine ide už o tri prípady. Ďalšie dve ochorenia sú v meste Brezno u rómskych súrodencov zo slušného hygienického prostredia. Ostatné dva sú súvisiace prípady ochorení u dospelých osôb z okolia Brezna.

 

Ako uviedla pracovníčka odboru epidemiológie RÚVZ Monika Musilová, všetci mali klinické príznaky svedčiace o žltačke typu A (VHA). Protilátky ochorenia boli potvrdené i laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A u všetkých pacientov. Odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia v plnom rozsahu. Epidemiologické šetrenie pokračuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona