Žltačka sa šíri, pribudli ďalšie dve ochorenia

NETKY.SK • 23 December 2016, 13:31 • 2 min
Žltačka sa šíri, pribudli ďalšie dve ochorenia

BANSKÁ BYSTRICA – Epidémia žltačky v okrese Brezno stále pretrváva. K 52 prípadom vírusovej hepatitídy typu A (VHA - žltačka typu A) pribudli tento týždeň ďalšie dva. Sú to deti predškolského veku z Polomky.

slovakia

left justify in out

"Ide o súrodencov z rodiny žijúcej v miestnej osade, kde už bolo predtým zaznamenaných 15 prípadov ochorení. V obci Polomka celkovo evidujeme 18 prípadov, v celom okrese Brezno 54 ochorení," konštatovala dnes vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

 

Dodala, že protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy ako dezinfekcia, lekársky dohľad či očkovanie kontaktov urobili v celom rozsahu a v ich zabezpečovaní sa pokračuje.

 

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje sa stolicou. K šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena. Najúčinnejšou prevenciou je dodržiavanie hygienických zásad, najmä umývanie rúk a očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým alebo podozrivým z ochorenia na VHA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies