Zlozvyky, ktoré urýchlia starnutie pleti

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Zlozvyky, ktoré urýchlia starnutie pleti

BRATISLAVA – Na prvý pohľad nevinne vyzerajúce zlozvyky, na tej druhej prehrešky proti kráse. Nesprávnymi návykmi pripravujeme úrodnú pôdu pre tvorbu vrások, ale dokonca aj kožných defektov, ktoré nás pripravujú o pôvab. A aké to sú?

slovakia

left justify in out

Už keď má žena 20 rokov začína sa u nej znižovať tvorba kolagénu, spomaľuje sa proces obnovy kožných buniek a na našej koži sa začnú objavovať známky starnutia. Svieži a mladistvý vzhľad sú tiež krutou daňou, ktoré si vyberajú časté pobyty v soláriu, ako odplatu za opálenú pokožku. Ďalej fajčenie, alebo nedostatok spánku či stres nám uberajú krásu z našej tváre a spôsobujú poškodenie pleti či vrásky. O všetkých týchto veciach zabíjajúcich mladú a sviežu pleť vieme a uvedomujeme si ich. Občas ale robíme aj veci, ktoré sú pre našu pleť oveľa škodlivejšie a nebezpečnejšie, a to preto, že si ich nepripúšťame.

 

Zaspávanie s make-upom

Niekedy sa stane, že sa po návrate z divokej párty vrátite domov a nemáte už silu na nič iné, než ľahnúť do postele, a vôbec sa nezaoberáte odličovaním, či prezliekaním. Ak je to naozaj iba občas, potom to ničomu nevadí, ale v prípade, že sa vám to stáva častejšie, mala by ste sa zamyslieť nad tým, či vám to za stratu vašej krásnej pleti skutočne stojí.

 

Make-up zadržuje maz, ktorý sa tvorí v póroch pleti a potrebuje sa z nich vyplaviť. Ak takýmto prirodzeným procesom kože zabránite, nasleduje tvorba akné a dehydrovaná pleť, ktorá stráca svoju pružnosť a začínajú sa tak tvoriť vrásky.

 

Zaspávanie na bruchu

Zaspávanie na bruchu nielen, že škodí vašej chrbtici, ale tým, že svoju tvár zaboríte do podušky, zabraňujete pleti v dýchaní. Koža sa potom postupom času dusí a bunky tak nemajú možnosť aby sa dostatočne rýchlo obnovovali. V dôsledku toho sa potom na tvári môžu objaviť drobné lišaje, ekzémy a vyschnutá pokožka. Taká pleť je úrodnou pôdou pre tvorbu vrások a nevzhľadných vakov pod očami.

 

Nadmerné čistenie pleti

Vyčistiť si pleť pred spaním je dôležité. Zbavíte sa tak odumretých kožných buniek, odstránite maz z pórov, ktoré nakoniec pomocou nejakého kozmetického prípravku stiahnete, aby sa maz znovu netvoril. To je rozhodne správne. Teda aspoň v prípade, že túto činnosť vykonávate raz za deň, večer, než idete spať. Ráno obvykle stačí jemnejšie čistenie pleťovým mliekom a tonikom.

 

Ak vám váš dermatológ nedoporučuje iný postup starostlivosti o vašu pleť, potom sa sa ale vyvarujte prílišného čistenia a vysušovania viac krát za deň. Koža potrebuje hydratáciu, a to aj v prípade, že je napríklad mastnejšia. Potom svoju pokožku presušíte, bude precitlivelá a začnú sa na nej tvoriť defekty v podobe suchých miest, vrások a ekzémov.


Veľa alkoholu

Alkohol rozširuje cievy, čo môže mať po dlhodobom a pravidelnom popíjaní za následok to, že vám môže pokožka sčervenať a v horšom prípade aj praskať. Ak si dáte sem tam nejaký pohárik, iba príležitostne, potom tým nič nekazíte. Iba to netreba prehánať.


Nadmiera kozmetiky

Používate tonikum, očný krém, sérum, masky a peelingy, naviac od rôznych značiek? Potom nerobíte dobre. Ak je pre vás každodenný kozmetický rituál svätý, potom sa o vhodných kombináciách rôznych produktov radšej poraďte so svojím dermatológom.


Inak môžete na svojej pleti spôsobiť viac škody ako úžitku. Rôzne kozmetické produkty môžu vyvolávať pri zlúčení nedobré chemické reakcie, o čom vás presvedčí suchá či premastená pleť, pálenie či vyrážka, a štruktúra kože náchylnejšia k tvorbe vrások.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona