Zlozvyky, ktoré spoľahlivo ničia každý vzťah

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 12:04 • 2 min
Zlozvyky, ktoré spoľahlivo ničia každý vzťah

BRATISLAVA - Dlhodobý vzťah je občas poriadna fuška. Nie vždy je atmosféra príjemná, naopak - doma môže byť hocikedy poriadne dusno. Veľakrát je to ale zbytočné. Stačí sa odnaučiť niekoľko vzťahových zlozvykov.

slovakia

left justify in out

Keď spolu dvaja ľudia roky žijú, samozrejme sa to nezaobíde bez občasných hádok, rozporov a nezhôd. Rozhodne ale nemusíte mať doma dusno trikrát do týždňa. Nekomplikujte si spolužitie zlozvykmi, ktoré ste si počas spoločného života osvojili. Na tieto štyri naozaj pozor.

 

Nepočúvate, predvídate

Ste spolu roky, poznáte sa, máte pocit, že už sa vzájomne nemáte čím prekvapiť. A v takejto situácii veľmi ľahko skĺznete do stavu, kedy jeden druhého nepočúvate, pretože ste presvedčení, že jednoducho viete, čo vám chce povedať. Akonáhle jeden z vás začne hovoriť, druhý v podstate vypína, má jasno, čo bude partner hovoriť. On hovorí, vy prikyvujete, ale myslíte si na svoje veci. Alebo mu po pár slovách skočíte do reči a odštartujete hádku, pretože to síce nedopovedal, ale vy viete, že vás mal v pláne uraziť, skritizovať a podobne. Na toto vážne pozor, neschopnosť počúvať a vnímať druhého je mocný zabijak lásky. Možno ste dlhoroční manželia, ale nie ste telepati! Takže nikdy nemôžete stopercentne vedieť, čo má ten druhý na srdci, kým ho nevypočujete.

 

Nehovoríte, má to vedieť

S predošlým bodom tak trochu súvisí aj tento zlozvyk. Nielenže máte pocit, že viete, čo si ten druhý myslí, bez toho aby ste ho vypočuli, dokonca počítate s tým, že aj on pochopí, čo máte na srdci, bez toho aby ste to vyslovili. A tak vznikajú absolútne modelové ukážky hádok, ktoré vôbec nemuseli vzniknúť. Vy upratujete, zároveň kontrolujete deti pri písaní úloh a na platni sa vám varí večera. Ste unavená, potrebujete pomôcť od partnera, ale nepožiadate ho. Sakra, má mu to predsa dôjsť, veď predsa musí vidieť, ako ste vyčerpaná ... A hneváte sa na neho, štve vás, ste podráždená a je len otázkou času, kedy sa pohádate. Lenže on nevie, čo sa vám preháňa hlavou, nevie, ako sa cítite, keď o tom nehovoríte. Pritom, keby ste povedala "zlato, pomohol by si mi, prosím", najskôr iba ten najväčší buran na svete by vás odmietol.

 

obrazok

 

Bojujete o pravdu

Pri vašich výmenách názorov nejde ani tak o hľadaní riešení a vytváranie dohôd a kompromisov, ako skôr o to, kto má pravdu. Vlastne spolu bojujete, každý z vás chce vyhrať, byť tým, kto má pravdu. A tak ani jeden nechce ustúpiť, trváte neustále na svojom, preťahujete sa. A väčšinou to nikam nevedie, pretože výhra rovnako nie je výhrou. Možno ste si vydupali, že máte pravdu, ale atmosféra je snáď ešte hustejšia ako na začiatku hádky. Nebojujte spolu, nie ste súperi, ste partneri! Máte ísť životom ruka v ruke, bok po boku, nie sú to preteky. Nejde vôbec o to, kto do cieľa dorazí ako prvý, mali by ste tam doraziť spolu.

 

Útočíte na slabé miesta

Keď spolu dvaja ľudia dlho žijú, je jasné, že sa naozaj poznajú. Jednoducho viete, aké sú silné stránky vášho náprotivku a aké sú naopak tie slabé. A tiež ste za tie roky vypozorovali, na čo je ten druhý vážne citlivý, čo je jeho slabina. A bohužiaľ, vo vypätých situáciách a hádkach majú ľudia často sklony práve na tieto slabé miesta zaútočiť. Využiť partnerovu slabinu vo svoj prospech. A býva to veľmi bolestivé, tieto rany sa ťažko opravujú. Než preto svojmu náprotivku niečo také urobíte, skúste sa zastaviť a uvedomte si, že toto nie je nič iné ako zneužitie dôvery, ktorú vo vás ten druhý má. Keby vám neveril, nikdy by vám svoje slabé miesto neukázal. A nie je snáď nič horšie ako sklamať dôveru, ktorú vo vás niekto vložil.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona