Zlotý pre brexit oslabil na 4,5-ročné minimum

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 11:19 • 2 min
Zlotý pre brexit oslabil na 4,5-ročné minimum

VARŠAVA - Poľský zlotý v úvode piatkového obchodovania oproti euru klesol o približne 3,4 %, čiže sa voči spoločnej európskej mene dostal na 4,5-ročné minimum.

slovakia

left justify in out

Dôvodom bolo to, že Británia odhlasovala odchod z Európskej únie. Británia je pre Poľsko druhým najväčším exportným trhom. V minulom roku bola hodnota poľského exportu na britský trh zhruba 12 mld. eur.


Investorov v strednej Európe znepokojuje aj to, že vplyv britského odchodu by mohol byť väčší, ak povedie k redukcii rozpočtu Európskej únie a rozvojových fondov smerujúcich do nových európskych trhových ekonomík. Rozvojové fondy EÚ zohrávajú významnú rolu pri podpore hospodárskeho rastu týchto krajín. Okrem toho státisíce obyvateľov východnej Európy pracujú v Británii.


Zlotý v piatok ráno klesol na 4,52 PLN/EUR. "S najväčšou pravdepodobnosťou neexistuje konkrétna úroveň výmenného kurzu, ktorú by chcela poľská centrálna banka brániť. Ale podľa nášho názoru možnosť intervencie by jasne vzrástla, ak by sa kurz zlotého voči euru priblížil k psychologickej hranici 5 zlotých za euro," uviedla banka Citi Handlowy. V úvode piatkového obchodovania oslabil aj forint, a to o 1,7 % na 320 HUF/EUR, ale neskôr sa zotavil na 318,20 HUF/EUR. Česká koruna bola relatívne stabilná a odpísala si iba 0,2 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies