Zlomový bod vo vojne sa uskutočnil presne pred 76 rokmi

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 13:30 • 2 min
Zlomový bod vo vojne sa uskutočnil presne pred 76 rokmi

MOSKVA - Operácia Barbarossa - pôvodný názov Operácia Fritz, počas druhej svetovej vojny, je kódové označenie pre nemeckú inváziu do Sovietského zväzu, ktorá bola spustená 22. júna 1941. Zlyhanie nemeckých vojakov poraziť sovietské sily naznačilo vo vojne zásadný zlom.

slovakia

left justify in out

22. júna 1941 začalo nacistické Nemecko, a jej spojenci z Axis, masívnou inváziou do Sovietskeho zväzu s názvom Operácia Barbarossa - približne 4,5 milióna vojakov spustilo prekvapivý útok nasadený z Nemecka ovládaného Poľska, Fínska a Rumunska. Hitler dlho hľadal sovietske zdroje.

 

Hoci Nemecko v roku 1939 podpísalo dohodu o neútočení na Sovietský zväz, obidve strany zostali podozrivé a dohoda im iba poskytla viac času na prípravu ako na seba navzájom zaútočiť. Aj napriek tomu neboli Sovieti pripravení na náhle „Blitzkreig“ útoky cez hranice, ktoré trvali takmer 2 900 km, a utrpeli strašné straty.

 

 

V priebehu jedného týždňa nemecké sily postupovali 200 míľ do sovietskeho územia, zničili takmer 4 000 lietadiel a zabili, zajali alebo zranili približne 600 000 vojakov Červenej armády. Do decembra 1941 boli nemecké vojská v dohľade na Moskvu a nabiehali do mesta. Ale keď nastúpila „notorická ruská zima“ (prezývaná "General Winter"), nemecké zálohy sa zastavili.

 

Do konca tohto obdobia, jedného z najväčších a najnebezpečnejších vojenských operácií v histórii, malo Nemecko 775 000 obetí. Viac ako 800 000 sovietov bolo zabitých a ďalších 6 miliónov sovietskych vojakov bolo zranených alebo zajatých. Napriek obrovskému pokroku Hitlerov plán na zvládnutie Sovietskeho zväzu pred zimou zlyhal s veľkými nákladmi, a toto zlyhanie sa ukázalo ako zlomový bod vo vojne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies