Zlodeji z Národnej galérie v Aténach ukradli Picassa a Mondriana

NETKY.SK • 11 Január 2012, 09:43 • 2 min
Zlodeji z Národnej galérie v Aténach ukradli Picassa a Mondriana

Zlodeji z Národnej galérie v Aténach ukradli Picassa a Mondriana - Krimi Tri obrazy vrátane maliarskych diel od Pabla Piccasa a Pieta Mondriana ukradli dnes z Gréckej národnej galérie v Aténach. Informovala o tom miestna polícia.

slovakia

left justify in out

img

Tri obrazy vrátane maliarskych diel od Pabla Piccasa a Pieta Mondriana ukradli dnes z Gréckej národnej galérie v Aténach. Informovala o tom miestna polícia.
Zlodeji sa do galérie vlámali v skorých ranných hodinách. Ukradli obraz Hlava ženy od Pabla Piccasa z roku 1939, ktorý Grékom daroval samotný Španiel v roku 1949; olejomaľbu Mlyn z roku 1905 od vysoko ceneného holandského autora Pieta Mondriana, ako i kresbu od talianskeho maliara 17. storočia Guglielma Cacciu, ktorá bola v zbierke galérie od roku 1907.
"Všetko sa to zbehlo za sedem minút," citovala agentúra Reuters nemenovaný policajný zdroj.
Na odlákanie pozornosti strážnikov galérie použili páchatelia taktiku, pri ktorej opakovane spustili alarm, čím vyvolali podozrenie, že došlo len k technickej poruche. Do budovy prenikli o 4.30 h miestneho času.
Pri úteku páchatelia za sebou nechali ďalší obraz priekopníka maliarskej moderny Pieta Mondriana - Krajinu z roku 1905.
Polícia zatiaľ nevie, koľko osôb sa podieľalo na lúpeži.
Vlani v októbri sa srbským policajtom podarilo vypátrať dva obrazy od Picassa v hodnote niekoľkých miliónov eur, ktoré v roku 2008 ukradli z galérie vo Švajčiarsku.
Olejomaľby Picassa a Mondriana z uvedených rokov sa na aukciách s umením predávajú za desiatky miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies