Zlodeji v policajných uniformách podnikli lúpež na letisku v Johannesburgu

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:28 • 2 min
Zlodeji v policajných uniformách podnikli lúpež na letisku v Johannesburgu

JOHANNESBURG - Zlodeji oblečení v uniformách policajtov Juhoafrickej republiky (JAR) podnikli trúfalú lúpež na hlavnom medzinárodnom letisku v Johannesburgu a odniesli si odtiaľ neznámu sumu peňazí. Informovali o tom dnes predstavitelia spoločnosti Airports Company South Africa (ACSA), ktorá má letisko v prevádzke.

slovakia

left justify in out

Pri ozbrojenej lúpeži nepadli výstrely a nikto neutrpel zranenia. Krádež sa stala v utorok okolo 19.45 h miestneho času na Medzinárodnom letisku O. R. Tamba.

 

"Lupičom sa podarilo prejsť cez prísne strážený vstup do areálu letiska, kde zo zapečateného kontajnera odcudzili nezverejnenú sumu," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti ACSA.

 

Zlodeji sa v areáli len pre povolaných pohybovali v dvoch vozidlách so zapnutými sirénami a modrými majákmi. Jedno vozidlo malo označenie podobajúce sa tomu policajnému. ACSA vo vyhlásení dodala, že odvtedy už bezpečnostné opatrenia na letisku sprísnili.

 

Hlavná opozičná strana v JAR, Demokratická aliancia (DA), informovala, že požiada orgán na kontrolu polície, aby vyšetril, či sa na lúpeži zúčastnili "policajní príslušníci" alebo či bol pri nej použitý "majetok polície". Strana dodala, že takisto bude žiadať od ministrov vnútra a dopravy vysvetlenie, ako je zaručená bezpečnosť na letiskách v JAR.

 

Spoločnosť, ktorá sa snaží bojovať proti organizovanému zločinu v bankovníctve, uviedla, že je znepokojená drzosťou zločincov, ako aj ich schopnosťou dostať sa do stráženej zóny letiska.

 

"Je jasné, že pri lúpeži boli využité presné informácie. Tento prípad zhoršuje už aj tak zúfalú situáciu, pretože sa množia útoky na tranzitné vozidlá prevážajúce finančnú hotovosť a na ich personál," napísala vo vyhlásení spoločnosť s názvom Juhoafrické informačné centrum pre bankové riziká.

 

Centrum uviedlo, že v roku 2016 zaznamenalo 269 "incidentov" pri prevoze finančnej hotovosti, hoci nespresnilo, koľko týchto pokusov o lúpež bolo úspešných. Tento rok bolo zaznamenaných okolo 57 incidentov.

 

V roku 2006 ukradli zlodeji z lietadla na spomínanom letisku O. R. Tamba veľké sumy peňazí. Súd neskôr usvedčil a odsúdil niekoľko členov gangu.

 

Juhoafrická polícia pravidelne upozorňuje, že niektoré zločinecké gangy sledujú vo vozidlách prichádzajúcich pasažierov, a to už z johannesburského letiska, a olúpia ich na ceste alebo po príchode cestujúcich do svojho cieľa v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies