Zlodeji umenia opäť úradujú: Ukradli obraz z Poľska a dvere sanktuária z Grécka, mohli by byť aj na Slovensku!

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 16:49 • 2 min
Zlodeji umenia opäť úradujú: Ukradli obraz z Poľska a dvere sanktuária z Grécka, mohli by byť aj na Slovensku!

BRATISLAVA - Zlodeji ukradli obraz z Poľska a dvere sanktuária z Grécka, pamiatky by sa mohli nachádzať aj na Slovensku. Informovala o tom dnes hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Zdobené dvere sanktuária z poslednej štvrtiny 18. storočia ukradli z kláštora Saint Demetrios of Dihounion v Molossoi, z historického územia Epirus v Grécku. "Dvere sú vyrezávané a maľované zlatom. V klenutých častiach sú vyobrazenia Zvestovania Panny Márie, Solomon a Dávid a v spodnej časti po celej dĺžke sú vyobrazenia mučeníkov," opísala Macíková.
     

Druhým ukradnutým predmetom je obraz, ktorého pôvod nie je preukázaný. "Poľskí historici umenia sa však domnievajú, že pravdepodobne ide o obraz s názvom Vo väzení od maliara Francisa Gyou. Pochádza z 18. stočia," doplnila Macíková.
     

Tento rok ide podľa jej slov o prvé prípady nahlásenia krádeží kultúrnych predmetov. "Počas minulého roka kolegovia zo zahraničia nahlásili na finančnú správu deväť predmetov. V roku 2012 ich bolo 19, v roku 2011 sme zaznamenali 65 prípadov," uviedla Macíková. Rekordný bol podľa nej rok 2010. "V tom roku prišlo 147 hlásení o prípadoch krádeže kultúrnych predmetov – všetky prípady boli z Grécka," poznamenala s tým, že v roku 2009 hlásili krádeže v Bulharsku (1) a Japonsku (1).
     

Macíková informovala, že finančná správa spolupracuje zo zahraničnými colnými správami na odhaľovaní pašovania predmetov kultúrneho dedičstva už 13 rokov. "Informácia o odcudzených predmetoch sa k nám dostane prostredníctvom systému medzinárodného varovania a Ministerstva kultúry SR," dodala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies