Zlodeji majú nové objekty, vykrádajú trafostanice

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 09:18 • 2 min
Zlodeji majú nové objekty, vykrádajú trafostanice

BRATISLAVA – Na juhu západného Slovenska sa rozmohli krádeže chladiaceho oleja a ďalšieho vybavenia trafostaníc. Podľa informácií Západoslovenskej energetiky (ZSE) ide zrejme o organizované skupiny.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu ZSE Jána Orlovského boli v tomto roku zaznamenané Nitrianskom a Trnavskom kraji desiatky prípadov krádeže chladiaceho oleja zo stožiarových trafostaníc. "Chladiaci olej v stožiarových trafostaniciach im vynáša pár sto eur zisku, ale pre obyvateľov postihnutej lokality to znamená hodiny bez elektriny a riziko požiarov," uviedol Orlovský.

Dodal, že okrem chladiaceho oleja sa z trafostaníc kradnú aj medené vodiče a farebné kovy či dvierka rozvodných skríň. "V tomto prípade hrozia ťažké popáleniny a doživotné následky pri zásahu elektrickým prúdom nielen zlodejom, ale aj nič netušiacim obyvateľom, najmä deťom, ktoré nájdu takúto trafostanicu otvorenú, bez zabezpečenia," uviedol Orlovský. Poukázal tiež na škody, ktoré tieto krádeže spôsobujú kvôli výpadku elektriny, prípadne požiari, ktorý spôsobí výbuch prehriatej trafostanice. "V tomto prípade sa vandalský čin premieňa z drobnej krádeže na čin verejného ohrozenia," upozornil Orlovský.

Dodal, "že podľa doterajšieho vyšetrovania  energetikov a polície sa krádeží dopúšťajú organizované skupiny. Najčastejšie sa objavujú v oblasti Komárna, Kollárova, Nových Zámkov a v poslednej dobe už aj v oblasti Nitry a Beladíc," informoval Orlovský.

V mene ZSE preto vyzval občanov, aby v prípade, že zaznamenajú pohyb podozrivých osôb v okolí stĺpov nízkeho napätia a trafostaníc kontaktovali políciu alebo bezplatnú poruchovú linku ZSE 0800 111 567.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies