Zlodeja usvedčila pachová stopa i DNA, poškodeným musí zaplatiť škodu

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 15:52 • 2 min
Zlodeja usvedčila pachová stopa i DNA, poškodeným musí zaplatiť škodu

BANSKÁ BYSTRICA – Trest 75 mesiacov (šesť rokov a tri mesiace) odňatia slobody nepodmienečne za zločin krádeže vlámaním potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 34-ročného Mareka Kalaša z Lučenca.

slovakia

left justify in out

V minulosti viackrát trestaný Lučenčan sa vlámal do bytu v Banskej Bystrici, odkiaľ ukradol peniaze, rôzne šperky a hodinky, čím spôsobil majiteľom škodu 3 640 eur. Kalaš obvinenie z krádeže odmietol, ale usvedčili ho pachová stopa i DNA. Pachovú stopu našiel policajný pes v byte, do ktorého sa Kalaš vlámal. DNA sa našla na papierovom obrúsku, ktorým prelepil očný priezor na susednom byte, aby ho odtiaľ nemohol nikto pozorovať.


Za zločin krádeže a prečin porušovania domovej slobody Kalaša odsúdil prvostupňový senát na 75 mesiacov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. Zároveň ho zaviazal zaplatiť poškodeným manželom tritisíc eur. Kalaš sa odvolal a tvrdil, že ide o nepriame dôkazy a on je nevinný. Poukázal na to, že zo štyroch odobratých pachových stôp bol zhodná iba jedna a zo šiestich DNA ani jedna. Spochybnil tiež tvrdenie okradnutých manželov, že z bytu okrem šperkov zobral aj tritisíc eur a navrhol vec vrátiť na doplnenie dokazovania.


Odvolací senát mu nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Podľa predsedu senátu nebolo pochybnosti o vine Kalaša ani o ďalších skutočnostiach. Kalaša na odvolacie konanie eskortovali z výkonu dvojročného trestu, ktorý mu vymeral Okresný súd v Karlových Varoch za krádež a odpykáva si ho na Slovensku. Kalaš stál už dvanásťkrát pred súdom na Slovensku i v Česku, predovšetkým za krádeže a porušovanie domovej slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies