Zločinecké skupiny už nefalšujú luxusný tovar, ale potraviny a kozmetiku

NETKY.SK • 19 November 2013, 15:06 • 2 min
Zločinecké skupiny už nefalšujú luxusný tovar, ale potraviny a kozmetiku

PRAHA – Zločinecké skupiny v Európe oveľa viac spolupracujú a využívajú akúkoľvek príležitosť na generovanie veľkého zisku, a to hlavne v oblastiach, kde je malé riziko.

slovakia

left justify in out

Zneužívajú internet aj ekonomickú situáciu v spoločnosti. Namiesto falšovania luxusného tovaru, ako tomu bolo v minulosti, sa zameriavajú na falšovanie tovarov dennej potreby, ako potraviny, kozmetika či autodiely. Pred otvorením celoslovenského seminára Europol Roadshow, ktorý zorganizovala Národná ústredňa Europol v spolupráci s centrálou Europolu, to povedal zástupca šéfa Europolu Oldřich Martinů.

"Typickým príkladom bolo to, čo sa stalo v Českej republike s metylalkoholom," spomenul Martinů prípad, ktorý niekoľko ľudí pripravil o život. Všeobecne sa podľa neho dá povedať, že organizované zločinecké skupiny začali spolupracovať bez ohľadu na etnikum, jazyk alebo teritórium, z ktorého pochádzajú. "Čo bolo pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné, že by niektoré etniká spolupracovali, je dnes už realitou," poznamenal. Vďaka internetu majú prístup k oveľa väčšiemu množstvu možných obetí, ktorým môžu ukradnúť dáta a ich identitu použiť na páchanie trestnej činnosti. 

Podľa druhého muža Europolu sú na mape kriminality v Európe na prvom mieste drogy. Ide asi o 30 percent z celkovej kriminality. Nasleduje daňová trestná činnosť, obchodovanie s ľuďmi, nelegálna migrácia a kyberkriminalita. Martinů vysvetlil, že úlohu Europolu je najmä koordinácia spoločného vyšetrovania. "Kým nás Interpol rámcuje celosvetovo, tak spoločné vyšetrovacie tímy vznikajú skôr na úrovni členských štátov Európskej únie a práve tu vidíme lepšiu platformu spolupráce cez Europol," potvrdil slovenský policajný prezident Tibor Gašpar. "V neposlednom rade máme unikátne databázy informácií a sme schopní analyzovať a zistiť väzby medzi páchateľmi," dodal Martinů. Práve na analytické a koordinačné možnosti Europolu je zameraný aj dvojdňový seminár, ktorý sa začal dnes v Bratislave.

S Interpolom si Europol podľa Oldřicha Martinů nekonkuruje, ale spolupracuje s ním. Vysvetlil, že Europol sa odlišuje robustnejším režimom na ochranu dát. "Vytvára priestor na utajenú a veľmi bezpečnú výmenu informácií medzi členskými štátmi, čo iná organizácia v takej miere nemôže poskytnúť," povedal. Výhodou je aj 146 styčných dôstojníkov členských krajín v centrále v Haagu vrátane dvoch slovenských. "Keď sa stane prípad so Španielskom, prebehne po chodbe za španielskym styčným dôstojníkom, ktorý má prístup do svojej databázy a môžu koordinovať vyšetrovanie," načrtol Martinů.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona