Zlikvidujte nadmernú vlhkosť vo svojom byte

NETKY.SK • 12 Október 2020, 14:30 • 2 min
Zlikvidujte nadmernú vlhkosť vo svojom byte

Štandardná vlhkosť vzduchu v byte sa má pohybovať medzi 50 až 60%. Vysokú vlhkosť spôsobuje prienik vody zvonku alebo z porúch inštalácie.

slovakia

left justify in out

Ovplyvňujú ju tiež bežné činnosti v domácnosti, ako sú varenie alebo sprchovanie. Pri nich sa kondenzujú pary na oknách, čo spôsobuje rozdiel vnútornej a vonkajšej teploty.

 

Popri dodržiavaní zdravého životného štýlu stojí za to zamerať sa hlavne na kvalitu vzduchu, ktorý dýchame, pretože výrazne ovplyvňuje naše zdravie. Doma trávime dosť času a práve tu môžeme kvalitu vzduchu ovplyvniť.

 

Sústreďte sa predovšetkým na optimálnu vlhkosť vzduchu v byte aj v dome. Je totiž garantom spokojného bývania.

 

Ako sa prejavuje nežiaduca vlhkosť

 

Orosené okná nespôsobuje len para z varenia alebo sprchovania. Príčinou môže byť ich zlé usadenie a izolácia. S kondenzáciou súvisia aj plesne okolo dverí a okien, ktoré poškodzujú materiál a pôsobia nevábne.

 

Voda v pivnici alebo na pôde spôsobuje vlhkosť v týchto nevetraných častiach domu. Presakovanie vody zo strechy alebo zo steny súvisí s chýbajúcou, nedostatočnou alebo porušenou izoláciou, ktorá neodolá dažďu a snehu.

 

Plesne predstavujú zdravotné riziko. Niektoré plesne sú karcinogénne a prispievajú tiež k vzniku alergií. Najohrozenejšou skupinou sú deti.

 

Vlhké múry, kedy sa na stenách tvoria mapy a pleseň - hrozí poškodenie nábytku a podláh. Pri vyššej vlhkosti vzduchu je nutné viac vetrať. S tým súvisia úniky tepla a vyššie náklady.

 

Zatuchnutý vzduch nemizne ani pri pravidelnom vetraní. Necítite sa komfortne, zle sa vám dýcha, vzduch je ako v práčovni, zle schne bielizeň aj vytrenie podlahy. To spôsobuje vysoká vlhkosť.

 

Stopy na omietke, drobenie a korózie spôsobuje vonkajšie voda, ktorá sa dostáva do stien domu, a dochádza k odpadávaniu omietky. S tým sú spojené aj vysoké platby za vykurovanie. Pri vysokej vlhkosti múrov či korózii dochádza k porušeniu statiky a znehodnotenie domu.

 

img

 

Rady, ktoré fungujú


1. Zavolajte odborníka, aby zistil príčinu vlhkosti, neviete ako si s ňou rady! Vetrajte, v zime intenzívne a krátko niekoľkokrát denne, v lete otvorte ventiláciu pokojne na celý čas.

 

2. Používajte vhodnú klimatizáciu, znižujúcu vzdušnú vlhkosť a ventilátory v kúpeľni i na toalete. Na vlhké múry aplikujte biologické prípravky na potláčanie nežiadúcich plesní.

 

3. Nesušte v byte bielizeň, nenechávajte vodu v nádobách, počítajte s tým, že z akvária sa odparuje voda.

 

4. Pozor na kvety, ktoré tiež zvyšujú vlhkosť vzduchu v byte.

 

5. Zatvárajte dvere kúpeľne pri sprchovaní.

 

6. Používajte odsávač pár pri varení. Kúrte, aby ste znížili povrchovú teplotu stien. 

 

7. Kúpte si niektorý z mechanických pohlcovačov vlhkosti vzduchu, ktoré vlhkosť z miestnosti absorbujú.

 

8. Kúpte si účinný elektrický odvlhčovač, ktorý zbaví miestnosť prebytočnej vlhkosti.

 

9. Nestavajte nábytok až k stene, nechajte miesto pre cirkuláciu vzduchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona