Zlé správy pre alergikov, okrem peľu drevín pribúda už aj peľ tráv

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 16:29 • 2 min
Zlé správy pre alergikov, okrem peľu drevín pribúda už aj peľ tráv

BANSKÁ BYSTRICA - Na celom území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ drevín. Najsilnejším alergénom bol pritom peľ brezy, ktorej peľová sezóna kulminovala na strednom, severnom a východnom Slovensku.

slovakia

left justify in out

V Bratislave a teplejších oblastiach mali denné koncentrácie peľu brezy už klesajúcu tendenciu. Alergiologicky významné hladiny dosahoval aj peľ jaseňa a duba, pribudol i peľ platanu, buka a pagaštanu. Informovali o tom odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

 

"V týchto a nasledujúcich dňoch prešla sezóna brezy svojím vrcholom na väčšine územia Slovenska.

Predpokladáme, že ešte aspoň dva týždne bude dosahovať alergiologicky významné hladiny. Peľ brezy patrí medzi najsilnejšie a najvýznamnejšie alergény jarného obdobia. Kvitne už aj repka. Nakoľko ide o hmyzom opelivú rastlinu, jej peľ sa ťažšie šíri vetrom a naše monitorovacie stanice ho zachytia len ojedinele. Vyššie koncentrácie peľu repky v ovzduší sa vyskytujú v blízkosti súvislých porastov – polí," vysvetlila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

 

Podľa nej k peľu drevín už pribudol ďalší významný alergén - peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý v priebehu prvej májovej dekády dosiahne alergiologicky významné koncentrácie na celom území Slovenska.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies